България Север, Общество

Довечера откриват фотоизложба “За нея”

снимка: Художествена галерия “Христо Цокев” - Габрово

снимка: Художествена галерия “Христо Цокев” – Габрово

Художествена галерия „Христо Цокев” Габрово представя фотоизложба с наименование „За нея” на Даниела Емануилова и Теодора Лилян. Двете са възпитанички на НАТФИЗ „ Кръстьо Сарафов” – София, специалност Фотография. Изложбата ще бъде открита тази вечер в 17.30 часа в зала „Япония” на Художествената галерия, информира нейният директор Евгени Недев.

За проекта „За нея“ авторите намират 40 жени, на които поставят една по-специфична задача, а именно, освен останалите да вдъхновят и самите себе си.

Всяка от тях разкрива пред авторите най-личните си чувства , това как самата тя се вижда в света, в какво се крие нейната индивидуалност.

“Поискахме от тях да открият музата вътре в себе си, след което ние да я покажем на целия свят. Всяка от тях разкри пред нас най-личните си чувства, а именно как тя самата се вижда в света, в какво се крие нейната индивидуалност. Проектът е своеобразна антропология за женската душа, за нейното многообразие. Всяка отделна фотография представлява моноспектакъл, който не се играе на сцена в театър и не трае само час и половина, а представлява нишка от цял човешки живот.

Изборът на темата не е случаен, като артисти, възпитавани в умението да откриват и запечатват красотата с наличните средства на фотографията, жената се оказа предизвикателство. Затова и не пожелахме да ги заснемем както на нас ни допада, а да включим и тях в работния процес. Опитахме се да премахнем преградата между фотограф-модел и доколкото е възможно да се опознаем едни с други. Фотографиите представляват допускането ни, на нас като фотографи, в света на всяка една от тях.

Техническата част на проекта е съобразена изцяло с идеята. Фотографиите са чернобели с цел допринасяне на още повече звучене за имагинерният. Използвана е само наличната светлина и отражателна бленда, за да се запази характера на средата, в която са поставени. Обработката е сведена до минимум, защото желаем да покажем истинското в днешния дигитален век. Размерът на кадрите е 75/50 см за по-силно внушение, като кадрите не са кропвани, а нарочно за запазени точно както са снимани” , казва Даниела Емануилова за проекта.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Прочети цялата