България Север

Снимки: Осветиха обновената църква в село Пчела

obnoДнес 9 ноември 2013г. година Отец Евгени, Отец Янко и поморийският Отец Иван Стойков – тържествено осветиха обновения храм “Свети Димитър ” в село Пчела, община Елхово. Домакин на водосвета с обновленски молитви бе елховския Отец Николай Клюнков.

На събитието присъстваха: Вълкан Янев – секретар на Сливенска митрополия, кметовете на селата Пчела и село Бояново, жители и гости на селоо Пчела. На миряните бе раздаден курбан за здраве и благоденствие, а празника след литургията в храма се премести в центъра на селото, където за жителите и гостите имаше музикална програма.

Храмът “Свети Димитър” в село Пчела бе един от няколкото одобрени и изпълнени проекта на ДФ “Земеделие” в община Елхово по мярка 322 “Обновяване и развитие на населените места” от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Благодарение на тази програма още през изминалата 2012 година и в началото на 2013 година, бяха обновени храмовете в град Елхово, Мелница, Маломирово, Добрич, Пчела и Малък Манастир, а именно в последното село днес също бе извършен водосвет с обновленски молитви, отново от същите свещеници.

Извършените ремонтни дейности в тези храмове, включваха ремонт на покривни конструкции и обшивки, фасадни работи, интериорни подобрения, възстановяване на иконописи; дограми и дърводелски работи; подмяна на електроинсталация; боядисване, укрепване и облицоване на камбанарии, подобрения в отоплителната и вентилационна система, подмяна на водопровода и канализацията в повечето храмове, както и поставяне на настилки и благоустрояване на пространствата около тях.

Прочети цялата