България Север

Снимки: Успешно приключи обучението „Влез във форма” в Г „Св. Климент Охридски” – участниците вече знаят как да превърнат идеите си в проекти

sadУспешно приключи обучението „Влез във форма” за учениците от Г „Св. Климент Охридски” – гр. Елхово. Под ръководството на лекторите от Националния център „Европейски младежки програми и инициативи” – гр. София, участниците вече имат изготвено проектно резюме. Чрез методите: лекция, дискусия, айс брейкър, енерджайзер, брейнсторминг, групова работа, ролева игра, кейс стъди, симулационна игра и саморефлексия, учениците станаха част от неформалното обучение.

На въпроса: „Дали мечтите са осъществими?”, лекторите им отговориха: „Да, ако се превърнат в цели.”

Учениците написаха своята мечта върху балон и опитаха да се нарисуват. Отговориха върху постерите в кой момент се чувстват щастливи или нещастни („Аз се чувствам щастлив” и „Аз се чувствам нещастен”). С лекота преминаха през предизвикателството да нарисуват и изготвят колажа „Магистрала на бъдещето”. Участниците впечатлиха с оригиналните макети – проекция на живота им, когато станат на 28-годишна възраст.

С помощта на иновативния метод „мисловни карти” написаха идеите си – как трябва да изглежда Елхово, за да се върнат младите хора в този град. Екипната работа създаде предпоставка за интересни предложения, които се дискутираха. Всички започнаха от една концепция, като следваха методиките на креативната работа и линеарното мислене. Получиха заслужени аплодисменти на презентациите си за град Елхово.

Лекторите Ласка и Огнян споделиха, че „Всичко, което е мечта, е постигнато”, и за доказателство показаха филма с известния Улиам Камквамба, който реализирал своята мечта – сам построил вятърна мелница. С много упоритост е следвал четирите основни стъпки за правене на проект: планирам, правя, проверявам и анализирам.

Всяка група като последна задача получи проектно резюме, в което да развият по една реалистична инициатива. В рамките на час да направят свой проект, следвайки стъпките: наименование на проекта, причина за проекта, какво се надяват да постигнат чрез проекта, как смятат да постигнат своите цели, какви ресурси са необходими и финансиращи програми.

Лекторите им предоставиха сайтове за информация и идеи, които са се превърнали в проекти. Уверено споделиха: „Вие сте на ход!”, като ги поздравиха за активното им участие.

Прочети цялата