База Данни Картини, България

Как българската мафия пере парите си?

Crimes.bg

Според доклад на Бюрото за борба с наркотиците към Държавния департамент в САЩ, широкият дял на сивата икономика в България, липсата на ефективно правоприлагане и по-големия брой на кешовите транзакции, правят страната ни уязвима що се отнася до прането на пари.

Според доклада обикновено прането става от местни и чуждестранни криминални банди, които се занимават с трафик на наркотици, хора, контрабанда, измами с кредитни карти, данъчни имами и Интернет измами.

Според Бюрото за борба с наркотиците, през България преминават канали за трафик на наркотични вещества и хора към Западна Европа. Мръсните пари от българската финансова система се генерират основно от контрабанда.

За това подпомагат търговията с безакцизен бандерол, контрабандни цигари и гориво. Според авторите на доклада, престъпниците в България често създават фирми с малък размер, през които преминават парите им, спечелени по престъпен начин.

Все по-често напоследък се наблюдава те да бъдат регистрирани в офшорни зони. Заради влиянието на финансовата криза, прането на пари през тези зони става все по-трудно. През 2012 година, нощните клубове, казината и автокъщите са били най-честния бизнес в страната, свързван с пране на пари.

Секторите на хазарта и туризма също са често свързвани с прането на капитали. Отбелязва се, че безмитните зони обикновено се използват за избягване на плащането на мита и най-често се използват за търговията с цигари и горива.

Материалът е публикуван в секция “Криминални новини”

Как българската мафия пере парите си?

Прочети цялата