България Север

Охраната по границата спря бежанците

granОще 1200 командировани гранични полицаи започнаха в началото на седмицата дежурства на граничната бразда. Те бяха изпратени в помощ на колегите си от „Гранична полиция” Елхово, които се бореха да удържат наплива на нелегални имигранти.

По данни на полицията прави впечатление, че броят на влизащите имигранти в страната през последните дни е значително по-малък в сравнение с предходните седмици. За сравнение за периода от 6.00 часа на 12 ноември до 6.00 ч. на 13 ноември служители на ГД ”Гранична полиция” са задържали на българо-турската граница едва 14 лица. Само преди месец обаче броя на нелегално преминаващите границата надхвърляше 100 души за денонощие. Част от командированите гранични полицаи са включени в и в охраната и съпровождането на задържаните лица, както и за по-бързата обработка на документите и регистрация. Продължава и изграждането на ограда по най-трудните за охрана зони по т.нар. зелена граница с Турция.

В Елхово в центъра за настаняване на бежанци в момента има около 240 души, при капацитет от 300. Престоят на задържаните е между 3 и 5 дни. Засега местните жители нямат оплаквания, не се наблюдава и засилване на престъпността в района на лагера. Проблем единствено съществува с извозването на битовите отпадъци от временният център, тъй като община Елхово не е обезпечена за тази дейност. Не е ясно и кой ще плаща такса-смет за центъра.

Прочети цялата