България Север, Общество

Ашиков и експерти участваха в среща по Натура 2000

снимка: Областна администрация - Габрово

снимка: Областна администрация – Габрово

Заместник – областният управител Кенан Ашиков и експерти от Областна администрация – Габрово участваха в среща с екипа, разработващ Националната приоритетна рамка за действие по Натура 2000 (НПРД) за периода 2014-2020г., като част от проекта за подготовка на Рамката, финансиран от Оперативна програма „Околна среда 2007-2013г.”.

Предвидени са десет регионални подобни срещи, чиято цел е да осигурят участието на всички заинтересовани страни в процеса на планиране, информираха от Областна администрация – Габрово. НПРД е плод на усилията на широк кръг от специалисти. По време на дискусията бяха обсъдени въпроси, свързани с начина на прилагане на Рамката на местно ниво, осигуряването на съвместимост между НПРД и регионалните и местни планови документи, както и ролята на организациите и институциите по места в процеса на подготовка и изпълнение на НПРД.

Срещите целят да поставят във фокуса на общественото внимание въпроси, свързани с подготовката и с бъдещото изпълнение на Националната приоритетна рамка за действие по Натура 2000. Предназначени са за представители на регионалните инспекции по околна среда и води, басейновите дирекции, дирекциите на националните и природните паркове, регионалните дирекции на горите, представители на общини, регионални и местни неправителствени организации.

Националната приоритетна рамка за действие по Натура 2000 (НПРД) за периода 2014-2020 г. е нов хоризонтален програмен документ, който се разработва, за да отговори на изискванията на европейската директива за местообитанията и цели да осигури единодействие на институциите и организациите и ефективност на използваните ресурси за целите на опазването и възстановяването на биологичното разнообразие в България.

Проектът за разработване на НПРД се финансира по оперативна програма „Околна среда 2007-2013” по приоритетна ос „Техническа помощ”. Поради високата обществена значимост на НПРД процесът на нейното разработване е съпроводен със серия обществени дискусии и срещи. Предвижда се окончателният вариант на НПРД да бъде готов в края на тази година.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Прочети цялата