България Север

Снимки: Библиотеката – център за е-услуги на потребителите и любимо място за образование и развлечение (идеи от практиката)

bibНа 14 ноември в хотел „Кабиле” град Ямбол се проведе регионална тематична среща на тема „Библиотеката – център за е-услуги на потребителите и любимо място за образование и развлечение (идеи от практиката)”.На срещата присъстваха читалищни секретари, библиотекари, представители на общинските администрации от общините в област Ямбол, партньори и журналисти.

Г-н Димитър Бечев, регионален координатор за област Ямбол на „Програма Глоб@лни библиотеки – България” откри и ръководи срещата, която премина в две сесии. Първата сесия бяха представени презентации от всички целеви по програмата библиотеки.

Библиотеката при НЧ „Развитие – 1893” град Елхово бе представена от г-жа Янка Атанасова – библиотекар, която изключително професионално презентира пет месечната работа на екипа по проект „Заедно за една по – модерна библиотека”, финансиран от програмата. Голям интерес сред присъстващите на форума предизвика и представеният филм, отразяващ подробно изпълнението на дейностите. Г-жа Атанасова очерта предимствата и новите възможности на елховската библиотека. „Днес, след почти четиригодишно обучение, библиотекарите и служителите от елховското читалище са готови , уверени и мотивирани за нови предизвикателства”, каза още тя.

След представянето на всички презентации стана ясно, че читалищната библиотека в Елхово е единствената, която е одобрена за максималната сума отпусната по грантовата схема на програмата.
Във втората сесия участниците бяха разделени на групи , а задачата бе да се достигне до една иновативна е – услуга в библиотеките за образование и развлечение.

Провелата се тематична среща всъщност се превърна в един своеобразен финал на дейностите провеждани в продължение на четири години и половина. Програма „Глоб@лни библиотеки – България” стартира от средата на 2008 г. За този период от време е усвоен внушителен бюджет в размер на 50 млн. лева, което показва, че това е един от най – мащабните проекти в културната сфера.Общо 960 библиотеки (контактни точки) получиха възможност да бъдат обучени да предоставят нови е – услуги, изградиха се модерни компютърни центрове. 5 500 са компютърните конфигурации предоставени по програмата. 24 целеви библиотеки от област Ямбол разполагат със 128 компютъра и периферна техника.Над 3 000 са библиотекарите, които преминаха курсове – преквалификации.

Прочети цялата