База Данни Картини

15 години от смъртта на Кръстника на българската мафия – Иво Карамански

Иво Карамански

На 29 ноември известният като Кръстник на българската мафия Иво Карамански щеше да навърши 54 години. На 20 декември семейството му ще отбележи 15 години без него в живота си.

Карамански е показно разстрелян на същата дата през 1998 година в столичния квартал „Симеоново“ докато е на рожден ден на свой приятел. Той е сочен за една от най-влиятелните фигури в подземния свят, интелигентен и уважаван човек, осмелил се да създаде собствена наказателна бригада, конкурираща ВИС и СИК.

Разстрелян е в края на декември 1998 година, когато Стефан Въжарски, сочен за негов екзекутор го уговаря да отидат заедно на студентски рожден ден в столичния квартал „Симеоново“.

В последствие Въжарски убива Кръстника и шофьора му – Драгомир Драгнев и ранява още четирима души.

Преди да открие стрелба, Въжарски предупреждава едно от момчетата във вилата да извика полиция. След това отива при Карамански, който си говори с рожденика и стреля без предупреждение.

По-късно пред съда изрежда няколко версии, според които преди разстрела е бил бит и измъчван от жертвата си. Според думите му, Карамански лично рязал парчета от коженото му яке, докато гардовете му го държали.

През 2007 година пред интервю за онлайн издание частният детектив Марин Маринов, бивш бодигард на Иво Карамански, коментира, че скарване преди инцидента наистина е имало, но никой не се е бил с Въжарски.

Той се спречкал с единия от по-късно простреляните – Лестъра, но не било нищо сериозно. Проблем станал, когато Лестъра го бутнал. Той паднал в снега и си изгубил мобилния телефон. Според детектива обаче, ролята на Иво била по-скоро да ги сдобри, отколкото да се кара с някого.

Той накарал всички да светнат с фаровете на автомобилите си и когато не открили изгубения телефон, обещал на Въжарски, че ще му купи нов.

В последствие килърът е задържан от полицаите, които сам наредил да извикат. При разпитите е установено, че той не е имал намерение да стреля, но неясно защо го е направил.

Повече за живота и убийството на Кръстника на българската мафия – Иво Карамански, можете да прочетете тук.

15 години от смъртта на Кръстника на българската мафия – Иво Карамански

Прочети цялата