База Данни Картини

Сериозен бизнес с бежанци се развива в България

бежанци, Сирия

Предприемчиви бизнесмени развиват сериозен бизнес с бежанците у нас. Информацията, която Crimes.bg съобщи, че хора обикалят по общежитията и предлагат срещу сумата от 1 500 евро да им уредят документи и адресна регистрация.

Това беше потвърдено и от Даниел Инджев от Държавната агенция за бежанците. Чужденците биха искали процедурата по получаването на статут да бъде ускорена и в много случаи дават последните си пари, за да бъдат измамени.

Съществува схема, в която адвокати взимат големи суми от бежанци, за да подготвят излизането им от общежитията. Те биват записвани на фиктивни адреси.

Домакинът на бежанското общежитие в кв. “Враждебна”, сириецът Талал Каро съобщи, че сънародниците му, пристигнали у нас заради гражданската война в родината им, искат от ДАБ да ги настанява отделно от останалите нелегални имигранти. По отношение на опасенията за засилване на терористичната опасност у нас, заради бежанския поток, той каза: “Атентатът в Бургас стана и без сирийците и алжирците да са тук. Щом са решили терористите да има нападение – ще го направят”.

Наскоро беше разбита организирана престъпна група, занимавала се с измама на бежанци по подобен на гореописания метод. В схемата бяха замесени един иракчанин и двама българи. /Повече информация за ареста и схемата, четете тук/

По думите на експертът по сигурността Иван Бояджиев обаче съществува реален риск от разнобой между българи и сирийци. “На всеки 100 нелегални емигранти, които влизат у нас, двама обезателно са свързани с Ал Кайда, а други двама – с различни чужди разузнавания”, обяви той.

Повече за схемата с бежанци, четете тук.

Сериозен бизнес с бежанци се развива в България

Прочети цялата