България Север

Снимки: Професионална гимназия „Стефан Караджа“ – Елхово с нова високотехнологична придобивка

moclВ началото на тази седмица ръководството на Професионална гимназия „Стефан Караджа“ – Елхово, успя да завърши успешно реализацията на проект, чрез националната програма на МОН „Информационни и комуникационни технологии в училище”.

В резултат на започналия от 2012г. нов четиригодишен обновителен цикъл, имащ за цел да осъвремени технологичната материална база в българските училища и да даде възможност за ползване на най-новите информационно-технологични достижения в образователната система, по националната програма „ИКТ в училище“ за 2013 г. беше стартирана инициатива на ръководството на училището за оборудване с терминални работни места.

По проекта бе оборудван нов компютърен кабинет, който разполага с 14 терминални станции плюс сървър, който контролира терминалите, мултимедиен проектор (който превръща бялата дъска в интерактивна такава), както и професионална озвучителна техника.

Обновената материална база гарантира базовото обезпечаване на системата на училищното образование за провеждане на модерен и ефективен учебен процес. Новото при работа с терминалните станции е че се изключва възможността учениците да нарушават правилата за достъп до Интернет в компютърните кабинети или съответно да нарушават дисциплината в часовете по ИКТ.

Днес се проведе обучение на преподавателите от специалист от фирмата доставила и оборудвала, новооткритата през 2012 година конферентна зала в учебно-производствената база на професионалното училище.

Софтуера инсталиран на сървъра, ще даде възможността на определен ръководител на този кабинета да е единствения оторизиран да предоставя контролиран достъп до папки, файлове програми и интернет на потребителите на терминални станции. Самите терминални станции изключват възможността от странични дейности на учениците в часа. За реализация на проекта на Професионалното училище са предоставени безвъзмездно 80% от средствата от МОН, а останалите 20% са заплатени със средства от делегирания бюджет на учебното заведение.

Прочети цялата