База Данни Картини

Ексклузивно! 18 имигранти с неустановен произход се давят в река Резовска

имигранти

18 души са били прекарани от турската страна на границата при Резово и посъветвани да преплуват около половин километър по устието на река Резовска, за да стъпят на българска земя, съобщава Флагман.

Инциндентът с имигрантите с неустановен произход станал преди няколко часа на българо-турската граница. Всички чужденци са мъже с неустановен произход. Благодарение на намесата на български спасители, не се е стигнало до инциденти.

Според изданието, смъртта на групата била почти неизбежна поради дълбочината на плавателната част на реката. Някой от другата страна на границата ги завел до мястото и им показал от къде да скочат, за да стигнат в България.

Служители на реда, дежурили на мястото коментират, че в студената дълбока вода, смъртта на мъжете била почти сигурна. Той твърди, че турските гранични служители са се скрили, за да не носят отговорност за съдбата на имигрантите.

Всичките 18 души са били спасени от български екип. Установено е, че те не са от сирийски произход. Според изданието, приличали на афганистанци или иранци. В момента им се провежда разпит.

Според източници на Флагман, турските разузнавателни служби МИТ, са участвали в това преминаване на реката. Укриването на граничните служители от турска страна не било случайно, тъй като те нямат право да напускат поста си без заповед.

Спасената група ще бъде транспортирана към ареста в Малко Търново за проверка. Ако не подлежат на други разследвания, следва да бъдат транспортирани и до Елхово след това.

Кметът на Малко Търново – Илия Янчев, коментира че тази вечер се очаква още 20 души да пеминат границата по суша, освен тези 18. Той твърди, че групите не са със сирийски произход. Според Янчев, бегълците от войната в Сирия вече са разбрали, че условията в България са лоши и са се насочили към други държави. Той определя навлизащите като „съмнителни елементи от други държави“.

Ексклузивно! 18 имигранти с неустановен произход се давят в река Резовска

Прочети цялата