България Север, Общество

Работи ли системата в България?

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Гражданско движение „ДНЕС – Общество срещу произвола” депозира жалба в Административен съд – Габрово (АС), в която оспори текста на чл.15 ал.1, т.1 от Наредба за определяне и администриране на местните данъци и такси, цени на услуги и права на територията на община Габрово, приета с Решение №254/2008 година на Общински съвет – Габрово.

В жалбата се излагат доводи за незаконосъобразност на оспорения текст от Наредбата, поради противоречието му със законов текст – чл.67 от ЗМДТ. При изготвянето й е нарушена процедурата, очертана в ЗНА. При приемането й е игнорирана волята на гражданите на Габрово и е нарушен принципа на ЗМДТ за реципрочност между цената на предлаганата услуга и реално извършената работа.

Обсъждайки становищата, доводите и доказателствата, представени от страните по делото и преценявайки ги поотделно и в тяхната съвкупност АС – Габрово постанови своя съдебен акт , с което отмени разпоредбата на чл.15 ал.1,т.1 от Наредбата като неправилна и незаконосъобразна.

Общински съвет – Габрово обжалва това решение пред Върховен административен съд – София. Касационната инстанция остави в сила решението на АС-Габрово със свое Решение. Следователно чл.15 ал.1,т.1 от Наредбата е отменен, като незаконосъобразен.

Такова е категоричното мнение на гражданските сдружения на територията на общината и на част от бизнеса. То намира потвърждение в постановения съдебен акт на Върховен Административен Съд, чието решение е окончателно и не подлежи на обжалване.

Отговорът на Председателя на Общинския съвет – Габрово стои на страниците на габровски всеки под заглавие: “Исканията за по-справедлива такса смет не могат да се изпълнят”.

ГД”ДНЕС” питат председателя на местния парламент Николай Сираков ще бъде ли изпълнено решението на върховната касационна инстанция или не? Ще се съобрази ли Общинския съвет – Габрово с това съдебно решение от най-висок ранг, с оглед императива на чл.297 ГПК?

ГД ”ДНЕС” пита още г-н Сираков, като участници във временната работна група, участвала в обсъждане методиката за изчисляване и събиране на такса битови отпадъци и представители на гражданското общество в града ни нямат ли право да бъдат запознати с Доклада, отразяващ резултатите от работата на временната комисия, определена с Решение на Общински съвет – Габрово?

“Кажете ни г-н Сираков как работи системата в България, за да се окаже едно законосъобразно искане на гражданите невъзможно за изпълнение? Вярваме, че ефективният диалог и взаимодействие между нас ще направят и нерешимите проблеми разрешими”, заявяват от ГД “ДНЕС”.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Прочети цялата