България Север, Общество

Напредъкът за 2013-та по Водния цикъл надхвърля 80 км.

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Тази година най-много усилия бяха вложени във всички договори, свързани с постигане на напредък за подмяна на ВиК мрежата. Само за този строителен сезон напредъкът надхвърля 80 км., което е наистина нещо, което няма аналог в друг проект, реализиращ се в момента на територията на страната.

Това заяви пред местните медии кметът на Габрово Таня Христова по повод реализацията на Водния цикъл на града, в присъствието на представители на фирмите – изпълнители на трите линейни етапа на инвестицията.

“Няма друг проект, в сектор “Води”, който да успее да постигне такъв мащабен напредък от гледна точка на изпълнение. От тази инвестиция зависи нещото, което тревожи всички хора, а именно дали цената на водата ще се повиши. Тя няма да се повиши при такава мащабна инвестиция, отразяваща се в подобряване на експлоатационните и всички други нейни показатели”, категорична беше Таня Христова.

Пред журналистите кметът сподели, че по отношение на напредъка и изпълнението на проекта няма притеснения относно възможността изпълнителите да се справят с реализацията на Водния цикъл. “Разбира се, че това не означава, че ситуацията е прекрасна и в хода на изпълнение на всички СМР няма проблеми. Напротив. Проблемите са ежедневни, много и са от най-различен характер”, каза Христова.

По думите й част от трудностите пред Водния цикъл са чисто инженерни, други донякъде проектни, но най-сериозните се състоят в това, че липсва подземен кадастър. “Вината може би е частично наша, но вината е обща. Поради това се налага да се взимат ежедневно нестандартни и правилни решения, за да може както да се гарантира изпълнение на планираните дейности, така и да не се създават затруднения в градската среда”, допълни кметът.

Според Таня Христова поради факта, че има три различни изпълнителя на проекта има и три различни подхода в изпълнението на отделните обхвати, включени във Водния цикъл.

“За съжаление не мога да кажа, че всички имат постоянно ангажирано отношение към качеството на изпълнение на отделните обекти. Не говоря за качеството на влаганите материали. Факт е, че някои от изпълнителите по различни причини не успяха да си изпълнят поетите ангажименти, поети чрез мен пред гражданите”, каза още тя.

Пред медиите кметът не пропусна да отбележи, че реализацията на проекта във ВиК сектора в нашия град успява да бъде съвместена други важни инвестиции – газификация, кабелни оператори и други проекти – инвестиции на Община Габрово по други оперативни програми.

От заявеното стана ясно още, че оттук насетне усилията ще бъдат насочени към промяна фокусът на внимание и по-конкретно обезопасяване на всички обекти, които са в режим на изпълнение, както и към възстановяване на участъци на отделни изкопи, които биха могли да бъдат опасни за движение на пешеходци и автомобили. В зависимост от предприетите от всички изпълнители действия, заедно с екипа и инженера  на проекта ще се вземе решение, съобразни метеорологичните условия, дали до края на годината ще се пристъпи към цялостно преустановяване на изкопните работи до създаване на подходящи  условия.

Повече подробности по отношение на напредъка на проекта можете да намерите на специализирания сайт на Водния цикъл.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Прочети цялата