База Данни Картини

Къде се намира осъдения на доживотен затвор убиец от „Соло“?

30

След като беше освободен от СГС, Илиян Тодоров не се появи на нито едно от заседанията на Апелативния съд, нито на единственото пред Касационният съд. Смята се, че той е напуснал страната и към момента се намира в Испания.

Близките на Илиян Тодоров твърдят, че той е в България, но просто не желае да привлича внимание към себе си, за да не разгневява почернените роднини на двете убити момчета.

Какво всъщност се случва в нощта на убийството

На 18. 04. 2009 в 04:05 часа е подаден сигнал за бой  ул. „Позитано“ пред клуб-дискотека „Соло“. Униформените получават информация за двама тежко ранени с прободни рани в гърба. По-късно се установява, че Кирил Въжаров (21- годишен) е починал на място, а Васил Александров (на 24 г.) – на път за болницата. Трети техен приятел е настанен в „Пирогов“ без опасност за живота му. На 20 април в 03:00 часа в Перник полицията задържа Илиян Тодоров като заподозрян за убийствата. Младежът се е предал, след проведен разговор с родителите му.

Малко след задържането на заподозрения,  Венцислав Тодоров, бащата на Илиян, който до този момент бе председател на групата общински съветници на БСП в Перник се оттегли от поста си.

Делото срещу него започва на 22 април 2009 г.. Съдът преценява, че Тодоров е изключително опасен и трябва да остане в ареста.

На същото това дело според прокурора, Тодоров е изключил мобилния си телефон непосредствено след инцидента и е направил опит да промени външността си /изрязва ноктите си почти до кръв и сменя цвета на косата си с русо/. Преди да влязат в заведението, Илиян помолил негова приятелка да пренесе сгъваем нож в чантата си покрай охраната на нощното заведение.

Жертвите са пострадали именно от нож, като дължината на ножа съвпада с дълбочината на прободните рани. И тримата са получили раните си в гръб, нанесени отляво надясно и отгоре надолу на една и съща височина около 130 см.

В жилището на Илиян е намерена и бяла риза със засъхнала червеникава течност. Според таксиметровия шофьор, отвел Илиян от мястото на престъплението, в разговор по телефона заподозрения е изрекъл „На тия тримата им e****е майката„.

Защитата на Илиян казва, че няма свидетели, които да са го видели, че е извършвал убийствата. Прокуратурата от друга страна казва, че няма данни друго лице от двете групи, спречкали се във фаталната вечер, да е носело хладно оръжие.

Появява се свидетелка по убийството, която твърди, че е заплашвана от бащата на едно от загиналите момчета заради показанията си.

Показанията на Мария Бурова, която е сред приятелите на обвиняемия Илиян Тодоров, се различават коренно от тези на всички разпитани досега.

По думите на компанията на убитите, убития Кирил Въжаров е поздравил с „Наздраве“ другата компания пред дискотеката. Те му отвърнали с думите „На кого казваш „Наздраве“, говедо?“, след което се сбили.

Според Мария Бурова, Кирил Въжаров умишлено се е опитал да обиди нейната компания, защото някои от тях говорели на английски език.

По думите й, Кирил е счупил чаша в главата на приятеля й Стефан Стойков.

Днес Бурова заяви, че Наско Александров – бащата на починалия Васил, е заплашил вчера пред съдебната зала нея и приятеля й Стефан „да внимават какво говорят, защото може да я направи съучастник по делото“.

На 13 юли на заседание подсъдим за убийствата е само Илиян Тодоров. Представена е експертиза за психическото състояние на Стефан Стойков, приятел на подсъдимия и свидетел по делото. В показанията си той заявява, че не си спомня нищо от момента на убийството. Според вещите лица, няма медицинско обяснение за подобна амнезия. Пред съда е представена снимка на нож, който според Стефан Стойков прилича на този, собственост на подсъдимия.

По ножа, иззет от жабката на колата на Илиян Тодоров. не е открит никакъв биологичен материал и следи от кръв. Това става ясно от представената днес ДНК експертиза. Според експертите, ако количеството на биологичния материал или кръвта е прекалено малко, ножът може да бъде изчистен и по него да не останат следи.

На 28 декември 2010, по искане на защитата, Тодоров е пуснат под домашен арест, защото имал здравословни проблеми.  На втора инстанция обаче се отменя това решение и Тооров остаа в ареста, като решението не подлежи на обжалване.

Прави се сравнение на 3 ножа, за да се разбере кой от тях е използван за убийството. Оказва се, че с нито един от трите ножа не са убити момчетата.

Според експертиза, която той приема, следите от дупки по дрехите и вида на нараняванията показват, че в мелето са използвани два ножа. Те обаче не са открити. Това поражда съмнение, че убийството може да е дело на двама.

Разкриването на престъпленито е затруднено от факта, че няма очевидец на смъртоносните удари. Според съда вероятно те са нанесени, докато биещите се са били зад билборд и дърво. Боят продължил 1,5-2 минути, имало 3-кратно изблъскване и връщане на две групи.

„Свидетелите сякаш изгубват съзнание. Казват, че са се сбутали и изведнъж видели два трупа„, коментира участник в процеса. Едва след предявяване на запис от камера, част от свидетелите си спомнили подробности.

Надеждите на съдебния състав, че кадрите от камерите на „Соло“ и от видеонаблюдението на СДВР ще внесат яснота, не се оправдали.

Междувременно един от адвокатите на Илиян Тодоров е намерен обесен в дома си в родното си село Чирен. Според полицията Апостолов се е самоубил.

На съдебно заседание на 03.11.2011 таксиметровия шофьор, откарал убиеца, не успя да разпознае Илиян Тодоров, въпреки, че преди това го разпозна и дори си спомни ясно думите му.

На 09.12.2013 състав на Софийски градски съд оправдава подсъдимия Илиян Тодоров и той е пуснат на свобода.

Става ясно, че осъдения за убийството на 17-годишната Мирослава Николова от Перник – Марио Любенов-Заека е съученик и най-добър приятел на Илиян Тодоров. Двамата учили заедно в природо-математическата гимназия в града до 8-и клас.

Според близки до тях, двамата имали хоби да убиват с ножове бездомни животни.

Експертизата за използваното уръжие е готова и според съдебните лекари смъртоносните удари били нанесени с двуостро оръжие – кама. Ударите по телата на двамата са идентични, което предполага, че извършителят е един и същи човек, обясни вещото лице доц. Мария Грозева. Според експертите трасолози обаче разрезите по дрехите на убитите са направени с нож, какъвто имал в колата си подсъдимият.

На 02.04.2013 се случва обрат в делото и Илиян Тодоров отново е обвинен. Съдът му присъжда доживотен затвор.

Бащата на Кирил твърди, че Илиян е трябвало да получи присъдата си още на първа инстанция, но тогава процесът бил скалъпен по силата на натиск и уговорки.

На 04.12.2013 Върховният касационен съд потвърждава доживотната присъда на Илиян Тодоров

По-долу изброяваме част от доказателствата, които прокуратурата прилага към обвинението

  • категорично са установени членовете на двете компании, като освен тях, други лица не са взели участие в конфликта, което се потвърждава от присъствалите;
  • дадено бе подробно описание на външния вид и облеклото на лицата от двете компании, като безспорно е доказано, че единственото лице, което е било облечено в бяла риза, е подсъдимият;
  • експертиза по делото доказва, че петното кръв по бялата риза на Тодоров е от Васил Александров;
  • разпитите на участниците в конфликта потвърждават, че Тодоров е бил отзад и встрани на биещите се по време на инцидента, а ударите са били точно в областта на гърба на пострадалите;
  • единствено Тодоров е носил нож в нощта на убийството, което се потвърждава от негова приятелка, придружаваща го в нощта на инцидента. Момичето допълва, че тя взела ножа на влизане в заведението, за да не го намери охраната. След това, когато напуснали заведението и преди да стана сбиването, тя му го върнала;
  • една от свидетелките заявява, че е видяла Тодоров да държи нож в ръката си с отворено острие в разгара на сблъсъка.
  • Тодоров пръв от групата и по най-бързия начин е напуснал местопрестъплението, а когато се явил в полицията /два дни по-късно/ е бил с променен външен вид – късо подстригана, изрусена коса, с изрязани до дъно нокти и ботокс по лицето
  • съдържанието на проведеният разговор по скайп между Тодоров и естонката Сирет Пуук от компанията в трагичната нощ. В разговора подсъдимият успокоява свидетелката, че човекът, когото тя видяла паднал на земята „станал и си тръгнал“. „Ти на никой не се обади нали …ти не си се обаждала на никакви ченгета или някой?“ и „Това би трябвало да си остане между нас, каквото се случи, беше при самозащита и ти го видя“, са други реплики на Тодоров към Пуук;
  • заключението на комплексната съдебно-медицинска и трасологична експертиза (назначена от САС), установяваща, че нараняванията на тримата пострадали са причинени с нож, който е със сходни характеристики на ножа на подсъдимия, а нараняванията са с изключително сходни белези;
  • съвпадение на характеристиките на носеното и извадено от подсъдимия оръжие и тези на оръжието, причинило всяко от нараняванията на тримата пострадали, както и прорезите по дрехите им;

Къде се намира осъдения на доживотен затвор убиец от „Соло“?

Прочети цялата