България Север

Може да декларирате и плащате данъци и онлайн напомнят от НАП-Ямбол

napПрез първата седмица на данъчната кампания в офиса на НАП -Ямбол са подадени общо 120 годишни декларации. От тях на хартиен носител са близо 100  по ЗКПО. Фирмите декларират корпоративните печалби до края на март 2014 г.  Това е и крайният срок, в който трябва да се плати дължимият корпоративен данък, след приспадането на направените авансови вноски. Фирмите, които подадат декларациите си по електронен път ползват 1% отстъпка от дължимия годишен корпоративен данък (но не повече от 1000 лв.).  Тази отстъпка се ползва, само ако и данъкът е внесен в срок.Плащането на задължението към хазната може да стане във всяка банка с попълване на вносна бележка за плащане към бюджета. Други вариант за плащане са с пощенски запис или чрез интернет.

Неподаването на декларациите се санкционира, като минималната глоба е 500 лева за юридическото лице и 200 лева за управителя на фирмата.

Подаването на декларациите за облагане на доходите на физическите лица от 2013 г. трябва да стане до 30 април 2014 г. Това е и срокът, в който трябва да се внесе и дължимият за довнасяне данък по декларациите за доходите. До момента в ямболския офис са приети 20 декларации за облагане доходите на физически лица.Отстъпка от 5% могат да ползват гражданите, които подадат своята декларация и платят дължимото към бюджета в срок до 10 февруари 2014 г. Отстъпка от 5% имат и тези, които подадат декларацията си по електронен път, подписана с електронен подпис. Ползва се само една от двете отстъпки.

Безплатни образци на новите данъчни декларации са достъпни на интернет страницата на НАП – www.nap.bg. Хартиени формуляри са на разположение в офиса на ул. „Кабиле” 1, който работи от 9 до 17,30 часа. Въпреки това, от приходната администрация съветват своите клиенти да използват декларацията, която е качена в интернет и позволява да бъде попълнена електронно и разпечатана след това.

Освен деклариране на доходи и корпоративни печалби онлайн, приходната агенция предлага и услуга за плащане на всички видове задължения по Интернет, както и още близо 30 е-услуги, които спестяват на бизнеса и гражданите над 300 млн. лв. годишно.

Прочети цялата