България Север

Снимки: В процес на изпълнение е рекултивация на старо депо по пътя за село Изгрев

plostВ процес на изпълнение са дейностите по проект „Закриване и рекултивация на общинско депо за битови отпадъци на гр.Елхово”, финансиран със средства съгласно постановление на МС № 209 и след съгласуване с Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда.

Целта на рекултивацията на общинското депо е натрупаните през годините отпадъци да се покрият с изолиращи пластове и да му се даде форма и наклон, които да позволят използването на терена. Рекултивираното депо ще се впише в околния ландшафт.

Рекултивацията включва два етапа с два типа технологии – технически и биологични. Техническата рекултивация, включва почистване и подготовка на терена, изземване и транспортиране на земни маси, подравняване и оформяне на терена в окончателния му вид, добавяне на подобрители и др. Биологичната рекултивация на депата трябва да предвижда тяхното озеленяване. След окончателната обработка ще се прекрати замърсяването на подпочвените води в района на град Елхово и районът ще придобие съвсем нов вид.

Прочети цялата