България Север

Област Ямбол кандидатства за финансиране на 19 проекта на обща стойност близо 36,3 млн. лева

obОбласт Ямбол кандидатства за финансиране от 36 309 542 лв. по Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите”. На такава стойност са 17-те проекта, подадени от общините в Областна администрация. Те вече са внесени за разглеждане в Междуведомствения съвет, където ще бъдат оценени и класирани.

Наред с общинските проекти, областният управител Николай Пенев е предложил да бъде осигурено финансиране по ПИП за два пътни обекта в областта: път III-5305 „Ямбол – Веселиново-Завой-граница с ОПУ Сливен” /от км 0+000 до км 15+100/ и път II-76 „обходен път Елхово-Гранитово-Княжево” /от км 0+000 до км 1+700/. Необходимите средства за ремонта на първия участък са в размер на 4,5 млн. лв., а на втория – половин милион.

Като цяло проектните предложения на общините са за пътна инфраструктура, инвестиции във ВиК сектора и социална политика.

Община Болярово кандидатства с 2 проекта на обща стойност 999 511 лв. – за преасфалтиране на улици в града и преустройство на двуетажна масивна сграда – детска градина, в два центъра за настаняване от семеен тип /за възрастни хора и за възрастни с деменция/.

Община Стралджа също е внесла 2 проекта – за подобряване на уличната мрежа в населени места и общински пазар – гр.Стралджа. Общата им стойност е 944 224 лв.

Община Елхово кандидатства с 6 проекта и финансиране в размер на 12 363 573 лв. Проектите са за реконструкция на вътрешна водопроводна мрежа в гр.Елхово и селата Маломирово, Раздел и Бояново, прилагане на енергоспестяващи мерки в ОУ „Св.Паисий Хилендарски” – с.Бояново, както и подобряване на условията в МБАЛ „Св.Иван Рилски”.

Община Ямбол е изготвила 2 проектни предложения – за реконструкция на участъци от улиците „Индже войвода”, „Страхил” и „Панайот Хитов” и основен ремонт на ул.”Сокол”, изграждане на нова спортна зала и реконструкция на съществуващата зала „Диана”. Стойността на дейностите по двата проекта е 17 510 000 лв.

С 5 проекта кандидатства община „Тунджа”, а необходимото финансиране за тях е в размер на 4 492 234 лв. Проектите са за модернизация на 2 детски градини и 1 учебно заведение, осигуряване на достъпна среда за хора с увреждания в административната сграда на общината, разширение на Дом стари хора – с.Болярско, основен ремонт на обект път JAM 2089/I-7, Окоп-Елхово /Коневец-Маломир/ JAM 1096, участък от км 2+999.27 до км 7+127.66, както и изграждане на площадки за игра в селата Завой и Бояджик.

В края на миналата седмица областният управител Николай Пенев лично е внесъл в Междуведомствения съвет апликационните форми с проектните предложения от област Ямбол. Предстои Съвета, ръководен от министъра на финансите, да извърши оценка и подбор, след което на Министерски съвет ще бъде предложен за одобрение списък с проектите и програмите, които да се финансират по Публичната инвестиционна програма.

По Програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите” са предвидени 500 млн.лв. от държавния бюджет, като 350 млн.лв. са предназначени за общините, а останалите 150 млн. лв. ще бъдат предоставени на централната администрация за проекти, които също имат регионална насоченост.

Общата цел е чрез проектите да се постигне икономически растеж, устойчиво развитие на регионите, повишение на конкурентоспособността на икономиката и създаване на възможност за генериране на заетост и доходи.

Прочети цялата