България Север

Въпросник за българската история с елховско участие влиза в мобилните телефони

vaprosnilОбразователно приложение, целящо да повиши общата култура и знания на българите, спечели първото място в конкурса NewBornIdeas: Go Mobile на VIVA Аpps, чийто финал се проведе вчера във VIVACOM Art Hall научаваме от електронното издание http://economic.bg. Победителите – Благовест Димитров, Любомир Янчев, Иванка Тодорова и Иван Кънчев, ще получат финансиране за осъществяване на проекта си в рамките на 5 000 лв., безплатна интернет услуга от VIVACOM и подкрепа от Android платформата VIVA Apps за популяризиране и монетизиране на апликацията.

Иванка Тодорова е от Елхово. Тя завърши Гимназия „Св. Климент Охродски“ през 2013 година. В момента учи в най-стария български университет – Софийски университет „Св. Климент Охридски“ специалност и информатика.

Припомняме Ви, че през 2012 година Иванка Тодорова спечели четвърто място и на националното състезание по уеб разработване “WEBLOZ” 12 – гр. Лозница, както и четвърто място на национална олимпиада по информационни технологии.

В конкурса NewBornIdeas, стартирал през ноември 2013 г., са кандидатствали 35 иновативни проекта, като само 10 от тях успяха да стигнат до финала. Експертното жури, включващо представители от двата фонда за начални рискови инвестиции – LAUNCHub и Eleven, VIVACOM, StartUP фондацията и Insitex, определи чрез гласуване приложението „Въпросник“ за своя фаворит в надпреварата.

Мобилната апликация има за цел да запознае българите с историята на родината им, с любопитни географски факти за нея, с традициите и обичаите, киното, музиката и т.н. „Въпросникът“ се развива под формата на състезателна игра, която дава възможност на всеки желаещ да премери знанията си с останалите. „Обичам България“ е общата тема, обединяваща всички въпроси, които приложението задава на потребителите. Очаква се мобилното приложения да бъде готово за теглене в средата на тази година, а неговото име ще е „Въпросник“.

Конкурсът NewBornIdeas бе представен за първи път по време на StartUP Weekend, който се осъществи с подкрепата на VIVACOM в Телефонната палата от 15 до 17 ноември 2013 г. Инициативата е дългосрочна и се провежда два пъти в годината. Тя търси нови идеи за мобилни приложения, които могат да бъдат от полза на българските граждани в тяхното ежедневие.

Прочети цялата