България Север, Общество

Висок процент на нарушенията за безопасни условия на труд

снимка: Областна администрация - Габрово

снимка: Областна администрация – Габрово

Областният съвет по условия на труд проведе своето първо за годината заседание, по време на което Дирекция „Инспекция по труда” /ДИТ/ отчете своята работа за 2013 година по отношение спазването на изискванията за здравословни и безопасните условия на труд. Директорът на Дирекция „Обществено здраве” към Регионалната здравна инспекция в Габрово представи пред членовете на съвета анализ на заболеваемостта в региона, на база проведени профилактични медицински прегледи за 2013 година и въз основа на болничните листи за 2012 година.

По време на срещата бяха дискутирани и конкретни предложенията за законодателни промени, касаещи Наредба №3 от 2008г. за условията и реда за осъществяване дейността на службите по трудова медицина, които Областният управител ще направи пред министъра на здравеопазването и на труда и социалната политика.

От представената информация на ДИТ прави впечатление, че съществува проблем с прилагането на Наредба № 3 за задължителните и периодични медицински прегледи на работниците, което пряко засяга здравето на работещите.

Анализът на извършените проверки показва, че все още голям дял заемат нарушенията, свързани с осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, макар и видът на тези нарушения да е променен. Така например установените нарушения в това направление представляват 64% от констатираните през 2013 година нарушения.

По отношение анализът на заболеваемостта на база проведени медицински прегледи впечатление прави запазване на тенденцията от повишена заболеваемост от сърдечно-съдови заболявания. Съгласно оценката на риска, нервно-психичното напрежение е рисков фактор на работното място.

Под наблюденията попадат и заболеваемости свързани с болести на окото, обмяна на веществата, заболявания на костно-мускулната система. По повод тези констатации Службите по трудова медицина са направили и препоръки за подобряване здравословното състояние на работещите.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/14058610933873

Прочети цялата