България Север

От понеделник тирове блокират границата с Турция

minБългарските превозвачи ще блокират границата на Лесово и Капитан Андреево в понеделник.

„Няма да се допускат да минават само тежкотоварни автомобили, но за автобуси и леки коли няма да има проблеми“, обясни Красимир Лалов от Националното сдружение на българските превозвачи, предаде NovaNews.bg.

Транспортните организации алармираха, че над 5000 фирми от бранша за застрашени от фалит, заради проблемите с разрешителните режими с Турция.

От 31 януари Турция спря да признава еднократните разрешителни за превоз, които си разменят двете страни. В отговор България направи същото.

Ще се проведе среща на българския и турския транспортен министър заради проблема с разрешителните за превоз. Това съобщи премиерът Пламен Орешарски, който се срещна в Сочи с турския си колега Реджеп Ердоган. Орешарски не уточни кога точно ще се проведе срещата, но по-късно през деня в официално писмо до медиите от министерството на транспорта стана ясно, че тя ще се проведе на 21 февруари в Анкара.

„По този въпрос се уточнихме, че ще има такава среща на съответните ресорни министри, които да потърсят решението. Уточнихме също, че в подходящ момент по-късно тази година ще насрочим и в София съвместното заседание на двата кабинета. Последният път се е състоял в Турция в предходния мандат. Надявам се на тази среща да бъдат дискутирани и други интересни и за двете страни въпроси“, заяви министър-председателят, цитиран от БНР.

Междувременно турският министър на търговията и митниците Хаяти Язъджъ заяви, чеБългария трябва да се държи благоразумно, за да се реши кризата с транзитните разрешителни за турските тирове.

„В момента на Капъкуле, откъдето минава основният маршрут на турските тирове през България за Европа, няма опашки от товарни камиони. Преди кризата около 70 тира са били блокирани на ГКПП Капъкуле по различни причини, а на отсрещната страна чакат около 40 тира. В рамките на постигнатата договореност България трябваше да отпусне 25 000 транзитни разрешителни за шест месеца, но досега е дала само 5000. Проблемът основно зависи от транспортното министерство, но и ние внимателно следим ситуацията.

В случая вината е на българската страна и, за съжаление, тя не постъпва правилно“, заявил Язъджъ.

Прочети цялата