България Север

ГКПП-Лесово остава блокиран за неопределено време

lesПревозвачи от малки транспортни фирми от цяла Югоизточна България блокираха граничен пункт Лесово. Протестът им ще продължи до разрешаването на проблема с пропускателния режим между България и Турция.

В блокирането на пункта са се включили  над 100 превозвачи от Бургас, Сливен и Ямбол. Независимо от обявената на 21 февруари среща между транспортните министерства на България и Турция, превозвачите отказват да вдигнат блокадата на границата.

Над 2 километра е колоната от тирове на малки транспортни фирми от Бургас, Сливен и Ямбол и на граничен пункт „Лесово“. Над 100 превозвачи са застанали пред бариерата. Решението за протеста им е взето, независимо от обявената за 21-ви февруари среща между транспортните министри на България и Турция.

Ние сме малки превозвачи, ние не сме толкова мощни, че да издържаме повече. Вече сме на ръба за фалиране. Имаме си всичките задължения към държавата и към банки. В момента казаха, че на 21-ви има насрочена дата, която тази дата е много далече. Има още десет дни, обяснява един от шофьорите.

13 дена стоят камионите ни натоварени и не можем просто да чакаме до 21-ви. Нека да се реши проблемът колкото се може по-рано, допълва негов колега.

Превозвачи на ГКПП „Лесово“ също посочват, че по-големите фирми в бранша нямат толкова сериозен проблем с разрешителните:

По-големите превозвачи те се движат със СЕМТ-ове и просто не ни обръщат много внимание. Де факто при тях проблемът го няма. Проблемът е при нас, при малките превозвачи. Ние сме доста. Просто трябва да се реши този проблем веднъж завинаги. Проблемът не е отсега, обяснява един от блокиралите границата.

Прочети цялата