България Север

Снимки: Нови медали за борците от клуб „Ст. Караджа“ – Елхово

saraОт 6 до 9 февруари в град Сливен се проведе Държавно лично първенство по борба свободен и класически стил за момчета /14-15 години/. Клуба по борба „Ст. Караджа“ – Елхово участва в състезанието по свободна борба с четирима състезателя водени от ст. треньорът Александър Петков.

На турнира в спор за разпределение на наградите при борците в свободен стил взеха участие общо 265 спортиста от 43 клуба в страната. Срещите се проведоха през двата дни /6 и 7 февруари/.

Нашите състезатели се представиха с променлив успех. Първи излезе на тепиха Илия Митев в кат. 42 кг., който се справи с противника си от град Разград Ердинч Таухчу, като го победи с туш. В 1/8 финала Илия Митев се срещна спреставителя на Добрич, от когото загуби и се класира на 10-то място в крайното класиране.

Представянето на Хюсеин Николов в кат. 59 кг, бе повече от неубедително. Той загуби още в първата си среща с туш в една от най-многобройните категории /бел. ред: 43-ма участника/ и не успя да заеме по-предно класиране.

Вторият ден от състезанието ни донесе много вълнения и положителни емоции със спечелването на два медала- сребърен и бронзов.

Първи „поведе хорото“ Димитър Иванов в кат. 32 кг, който победи с туш в 1/4 финала противника си Денис Зекирев от Търговище. На 1/2 финала нашият състезател загуби от бъдещия шампион – Петко Петков от град Средец. В спор за бронзовия медал, Димитър Иванов прегази с технически туш /10:0 т./ Диян Колев от Раднево. Така след бронзовия медал на Галя Иванова от Държавното лично първенство на кадети от миналата седмица, сега и нейния брат Димитър Иванов спечели бронзов медал.

Последен на тепиха от клуб „Ст. Караджа“ – Елхово излезе състезателя ни в полутежка категория 85кг. – Георги Саракостов. Той показа на всички, че с упорита и целенасочена тренировъчна работа може много да се постигне много.

Нашият Георги в първата си среща победи убедително с туш силен борец от Горна Оряховица. Във втората си схватка Г. Саракостов срещна трикратния републикански шампион Въчо Делчев от Димитровград. След една крайно оспорвана схватка, изпълнена с много интересни ситуации и инфаркти моменти нашият Георги се оказа по-бръз и съобразителен в създалата се сложна обстановка и успя да тушира именитият си съперник. След по-малко от 15 минути пред Саракостов застана още един силен противник – възпитаник на спортно училище в град Стара Загора – Радко Бонев. В тази среща Георги показа най-доброто от себе си и успя да превъзмогне умората от предишните тежки срещи, прояви изключителна воля за победа като се наложи убедително над Бонев.

Във финала за определяне на шампиона в категорията 85 кг. Георги срещна поредно трудно препятствие – другият представител на Стара Загора – Ивайло Димитров. Нашият състезател се опита да се противопостави в началото на схватката, но умората насъбрана от предните схватки по-рано през деня /бел. ред: 4 двубоя за по-малко от 2 часа/ бяха непреодолим фактор и Георги загуби, но все пак спечели заслужено сребърен медал.

Прочети цялата