България Север

Снимки: Два от клубовете по проект „Успех“ в ПГ „Стефан Караджа” проведоха съвместно свои представителни изяви

uspЗа трета поредна година Професионална гимназия „Стефан Караджа” град Елхово работи по проект „УСПЕХ” ВG051РО001-4.2.05-0001„Да направим училището привлекателно за младите хора“. Проекта се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз. Проектът предоставя финансиране на извънкласни дейности с цел създаване на условия за осмисляне на свободното време на учениците в държавните и общински училища.

На 12 февруари 2014г. се проведе представителна изява на клуб „Исторически и празничен календар на Елхово“ с ръководител Добринка Костова – главен уредник в Етнографско-археологически музей-Елхово и клуб „Традиции и обичаи на ромите” с ръководител инж.Таня Михнева. Директорът на ПГ „Стефан Караджа“ инж. Христо Петев поздрави участниците в двата клуба, като им пожела много здраве и успехи. Гости на представителната изява  бяха г-н Стойко Стойков –Началник на отдел ИОМД в РИО гр.Ямбол,  инж.Роса Георгиева – старши експерт по ПО в РИО гр.Ямбол, учители и ученици от училището.

Клуб „ Исторически и празничен календар на Елхово”, с ръководител Добринка Костова – гл.уредник в Етнографско-археологически музей – Елхово представи презентация на тема „Фамилия Баламезови – гордост за Елхово, България и Европа”. Гостите и участници в клубовете бяха запознати с живота и дейността на възрожденския будител Михаил Баламез от с. Голям Дервент – Елховско, революционера и писател-сатирик Гаврил Баламезов и Стефан Баламезов – български  дипломат, академик по общо държавно и българско конституционно право, представител на България в двете световни конференции за мир. Презентацията е изготвена от Добринка Костова и учениците: Андон Ченков, Зоя Кирилова, Красимир Караиванов, Силвия Чапкънова.  В  презентацията  са използвани над 104 снимки на документи, писма и лични вещи  на Стефан Баламезов от фонда на Етнографско-археологически музей – Елхово, подарени от съпругата му Пенка Баламезова през 1960 г. Заслугата за това принадлежи на Иван Желязков – основател и първи директор на музея. След презентацията присъстващите в залата имаха уникалната възможност да видят на живо дипломатическата униформа и официалния костюм /фрак и цилиндър/ на дипломата Стефан Баламезов, носени и използвани преди повече от 1 век. Костюмите бяха представени от учениците Пламен Върбанов и Теодор Бараков.

Клуб „Традиции и обичаи на ромите” с ръководител инж.Таня Михнева представи презентация на тема „Ромите – един познат и непознат свят”. На вниманието на участниците и гостите бе дадена информация за произхода на ромите, ромските общности, социалната организация, обичаи и традиции, духовна и материална култура и традиционни занаяти  на ромите. Музиката и танците са неразделна част от живота на ромите. В края на изявата ученици участващи в клуба, облечени в ромски носии, показаха традиционен ромски танц.

Прочети цялата