България Север, Общество, Региони

Дарителите могат да платят по-малко данъци

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

От офиса на НАП в Габрово напомнят на своите клиенти, че физическите лица, които декларират доходите си за изминалата година, могат да платят по-малко данък, ако са правили дарения през 2013 година.

С до 15% може да се намалят данъчните основи при дарение за културата или с до 50% – за фондовете за асистирана репродукция или за лечение на деца. Даренията в полза на детски ясли, градини, училища и други образователни институции също могат да намалят данъчната основа и данъка, включително в случаите, когато са направени в натура. Ограничението е, че те могат да са на стойност не по-висока от 5% от данъчната основа за съответната година и са придружени с документи, доказващи дарението.

Общият размер на данъчното облекчение за дарения обаче не може да превишава 65 на сто от сумата от годишните основи.

Данъчните суми могат да се намалят законно и с направените през изминалата година вноски за допълнително доброволно осигуряване и по застраховки „Живот”, както и със закупуване на осигурителен стаж. Данъчни облекчения ползват и млади семейства за направените през годината лихвени плащания по ипотечен кредит за закупуване на жилище, а също така и лица с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност.

Срокът за декларирането на доходите на физическите лица и внасянето на данъка е 30 април – напомнят още габровските данъчни.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Прочети цялата