България Север

Мнозинството от общински съветници в ОбС-Елхово приеха декларация по повод разпределението на средствата по програма „Региони в растеж“

obstОбщинските съветници на ОбС-Елхово приеха декларация, чрез която изразяват несъгласие с начина на разпределение на средствата по Програма „Растеж на регионите“. Както е известно, община Елхово кандидатства с шест проекта на стойност над 12 милиона лева, но не получи одобрение от Правителството.

Декларацията към този момент е подписана единствено от представителите на ПП ГЕРБ, които са 10 от общо 17 общински съветници. Съветниците от ПП БСП напуснаха заседателната зала, тъй като счетоха, че председателя на ОбС-Елхово е допуснал разглеждането на въпросната декларация неправомерно, тъй като заседанието, което се проведе днес е извънредно, а не редовно.

В процес на разглеждането на декларацията освен представителите на ГЕРБ, за разискване останаха двамата представители на партия Социалдемократи, но и те не останаха до края на разглеждането и, тъй като не се съгласиха със становището на мнозинството в местния парламент, след което последва също напускане на заседанието, както колегите им от БСП.

Ето и пълният текст на въпросната декларация:

ДО
Г-Н ПЛАМЕН ОРЕШАРСКИ
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ДО
Г-ЖА ГИНКА ЧАВДАРОВА
ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР НА НСОРБ

ДЕКЛАРАЦИЯ ОТ ОБЩИНСКИТЕ СЪВЕТНИЦИ ПРИ ОБЩИНА ЕЛХОВО

Ние, долуподписаните съветници от Общински съвет Елхово, изразяваме категорично своето несъгласие срещу непрозрачния начин на разпределение на средствата по Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“. За нас е непонятно одобрението на десетки проекти, на общини в страната, за милиони левове и същевременно неодобрението на нито един от проектите предложени от Община Елхово.

Така направеното разпределение изцяло дискриминира 18000 жители на гр. Елхово и 21 населени места от Общината.

Това ясно показва, че критериите за отпускане на финансови средства са изцяло партийно – политически, в полза на управляващата коалиция БСП и ДПС.

С така предложеното разпределение управляващите демонстрират дискриминационното си поведение към живеещите в нашата Община и създават разделение, наказвайки и. част от собствените си избиратели, като ги лишават от по­добри здравни, образователни и други услуги.

Категорично изразяваме своето несъгласие, с така наложеното разпределение и настояваме за преразглеждане и включване на Община Елхово за финансиране по Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“ на подадени от нас проекти:

1. „Подобряване на условията и осигуряване на по-качествени здравни услуги в МБАЛ „Св.Иван Рилски“ град Елхово“;
2.   „Строително-монтажни работи с енергоспестяващ ефект в ОУ „Св. Паисий Хилендарски“село Бояново, община Елхово“;
3.   „Реконструкция   вътрешна   водопроводна   мрежа   село   Бояново,   община Елхово“;
4.   „Реконструкция   вътрешната   водопроводна  мрежа  село   Раздел,   община Елхово“;
5.   „Реконструкция вътрешната водопроводна мрежа село Маломирово, община Елхово“;
6.   „Реконструкция на вътрешната водопроводна мрежа на град Елхово“; които напълно съответстват на приоритетите на Програмата на правителството и заложените критерии в чл. 7 от Постановление № 4 от 16.01.2014 год.на Министерски съвет.

Настояваме да бъдем публично запознати с протокола от заседанието на Междуведомствения съвет за оценка и класиране на проектите предложения и мотивите за отстраняване на входираните от Община Елхово проекти.

Въпросната декларация, ще бъде в канцеларията на ОбС-Елхово до утре по обед, за да се даде възможност на представителите на двете политически сили, които напуснаха заседанието все пак да се подпишат ако счетат за необходимо.

Прочети цялата