България Север

Пълен видео запис: Общински съвет Елхово прие сборния бюджет на община Елхово за 2014 година

oisРазработването на сборния бюджет на община Елхово за 2014 година се извърши в условията на изцяло нова нормативна база. Законът изменя съществено бюджетната процедура на общините, вменява нови ангажименти на общинските съвети, натоварва с редица нови отговорности общините. Предложеният проект за бюджет на община Елхово за 2014 г. е в размер на 9 654 000 лв. Като цяло средствата предоставени от Централния бюджет за финансиране на местни и държавни дейности са в размер на близо 6 140 000 лв.

Размерът на средствата по функции „Общи държавни служби”, „Отбрана и сигурност”, „Образование”, „Здравеопазване”, „Социално осигуряване, подпомагане и грижи” и „Почивно дело, култура, религиозни дейности” са определени съобразно стойностните и натурални показатели в Закона за държавния бюджет за 2014г. Поименният списък за капиталови разходи включва средства под формата на целева субсидия за капиталови разходи, средства от преходен остатък, средства от продажба на общински нефинансови активи, средства от закритите извънбюджетни сметки по фонд „Приватизация”, текущи приходи и външно финансиране.

Субсидията за капиталови разходи в размер на 474 500 лв. е разпределена за общински дейности. Част от нея е с целеви характер – 226 200 лв. са предназначени за основен ремонт на ІV-класна пътна мрежа. Оставащата част в размер на 248 300 лв. е планувана за няколко обекта – «Реконструкция водопровод ул. ”Ж.Петков” – 76 000 лв.; «ОР ул.”Ж.Петков” – 66 500 лв.; «Изграждане фонтан пл. ”Хр.Ботев” – 28 500 лв.; «Изграждане паркинг пл. ”Хр.Ботев” – 38 000 лв.; „Изграждане детска площадка в градски парк» – 26 885лв. Формирането на 5% резерв от целева субсидия за капиталови разходи бе планирано да бъде от обект „Закупуване на климатици – Медицински център №1” – гр. Елхово на стойност 12 415 лв., но бе предложено и прието сумата да бъде изразходена за закупуване на уред за измерване на вътреочното налягане.

От приходи от продажба на общински нефинансови активи, планираните капиталови обекти са следните: Основен ремонт покрив сграда „Медицински център №1 – Елхово” ЕООД и МБАЛ ”Св.Иван Рилски” ЕООД – 30 000лв.; Изработване на ПУП, проектиране и изграждане на паркинг и „Изграждане подход към ЦНСТ 2, гр.Елхово” – 20 000лв. Средствата от фонд ”Приватизация” са разпределени за „Реконструкция и изграждане улично осветление” и „Изграждане площадка със спортни съоръжения предпарково пространство” – 18 643лв. С приемането на сборния бюджет бе утвърдена и субсидия за осъществяване на болнична помощ на МБАЛ”Св.Иван Рилски”ЕООД, гр. Елхово в размер на 200 000 лв. Субсидия в размер на 30 000 лв. бе гласувана и за спортните клубове. В докладната записка е представен индикативен годишен разчет за сметките за средства от Европейския съюз по проекти, по които община Елхово ще работи през 2014 г.

Видео – 1 част

Видео – 2 част

Прочети цялата