България Север

Снимки: Открита практика в ЦДГ”Надежда” – Елхово

cdgДнес, 13.02.2014 година в група „Маргаритка”, ЦДГ”Надежда”, гр. Елхово, с учител Пенка Стоянова се проведе открита практика на тема „Семейството на Слънцето”, образователно направление Природен свят, ядро Физическа среда и природни явления. Целта на откритата практика беше да се изградят у децата представи, свързани с интересни и емоционално възприемани сведения за Космоса и небесните тела.

Гости на групата бяха г-жа Татяна Славова, ст.експерт в РИО-.Ямбол, г-жа Жана Ангелова – гл.експерт в Общинска просвета, г-жа Донка Попова, директор на ОДЗ”Невен”, Елхово, г-жа Калинка Гюрова, директор на ЦДГ – гр.Болярово, учители от Община Елхово и Болярово.

Г-жа Стоянова въведе децата в темата с мултимедийна презентация за Космоса, като включи децата в беседа за Слънцето и неговото семейство. По този интересен начин тя провокира интереса на децата към опознаване на Космоса и небесните тела. Децата получиха нови знания за Слънчевата система – Слънце и планети. Изгради се пхредстава у децата за Земята/единствената планета от Слънчевата система, на която има живот/ и Луната, като част от Слънчевата система. Децата се запознаха с възможностите на човека при опознаването  на Космоса и ползата от неговата дейност, свързана с това.

Децата наблюдаваха, сравняваха и описваха външни признаци на небесни тела, придобиха конкретни представи за Космоса и небесните тела – Слънце, планети, Луна, звезди., формулираха въпроси и предположения – проявиха любопитство и любознателност, пресъздаваха схематично интересни космически обекти.

Дейностите в отворените за деня центрове бяха подчинени на основната тема. В център „Наука” децата разглеждаха макет и картини на Слънчевата система. Наблюдаваха демонстрация с глобус и фенерче – как Слънцето осветява Земята; картини със задачи за определяне формата и големината на Луната, Земята и Слънцето;работа с „умната писалка”.

В център „Ограмотяване” с помощта на доброволеца леля Вася, майка на Марси децата попълваха страничка от книжката за буквите – буквата „З” – за всеки имаше подготвени картинки с различни изображения, децата избират и залепят на книжката само тези, започващи със „З”.

В център „Строителни блокчета” децата строиха ракета, ракетна площадка – развиване уменията на децата да подреждат по различни начини елементи от едър строителен материал;съединяване чрез вгнездяване.

В „Изкуство” от хартия, картон, отпадъчни материали  децата анализираха образец, спазваха указания и извършваха правилно технически действия с помощта на леля Нина.

В център „Пясък и вода” децата пресъздадоха лунен пейзаж с пясък  на лунна повърхност, поставиха своите изработени ракети, научиха думата „кратер”.

Децата показаха интерес към темата и досатъчни за възрастта си познания, а учителите – един различен и интересен начин за даване на нови знания. Ситуацията беше анализирана, всеки тръгна обогатен от видяното и с благодарност към Пенка Стоянова, която насити емоционално абстрактната и далечна тема за Слънцето и неговото семейство.

Прочети цялата