България Север

Стихотворението „Есента е пияна“ на Христина Маджарова спечели второ място от международен конкурс

esenВ края на месец ноември Ви информирахме за издаването на първата стихосбирка “Избрани стихотворения“ на младата писателка от град Елхово Христина Маджарова. Днес към своите успехи с „перото“ можем да прибавим класирането на второто място на ежегоден международен конкурс по случай Свети Валентин/Трифон Зарезан „Жени и вино 2014„. Конкурсът се организира от Фондация „Буквите“ за единадесети пореден път. В него участие са взели писатели от България, Македония, Сърбия. Изискването на организаторите към участниците в конкурса бе, произведенията, които участниците подават за конкурса да бе са публикувани до обявяване на резултатите от конкурса, включително и в литературни сайтове и блогове. Компетентно жури в състав Камелия Иванова – председател и членове Александър Калчев и Божидара Димова класираха участниците съответно на първо, втори и трето място, както и една поощрителна награда и една специална наречена „Жаден Пегас“.

Стихотворението „Есента е пияна“ донесе на Христина поредното литературно признание за таланта, който тя притежава. Христина Маджарова е на 21 години и към този момент следва право в Университет за национално и световно стопанство в София. В Елхово тя завършва Гимназия „Св. Климент Охридски“ – Елхово и ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ – Елхово.

Като ученичка Христина е печелила национални литературни конкурси. Към този момент тя има своя Интернет страница във Facebook с наименование „Моите женски сезони“, където публикува своите  творения. Тя има редица литературни публикации за Spisanie.to, както и публикации в Edna.bg. Назад във времето има публикации и в rozali.bg, но напоследък  тя споделя, че не и остава много време за статии, понеже е затрупана със закони и правна литература, свързани пряко с нейното образование.

Христина Маджарова
Есента е пияна. И самотна до дъното
на печално разбития септемврийски кристал.
Уморена, тя пита, в равносметки погълната,
кой е взел малко обич, кой въздишка е дал.
Есента потреперва. От ръба на стъклото
се отронват смирено тъжно-бистри сълзи.
Всъщност, плаче небето. Тихо плаче, защото
и сезоните плачат. Все едно, че вали.
Тихо… Тихо пристъпва. Без следи на разсъмване.
Булевардите дремят под сребристи мъгли.
И се будя до теб. Есента си е тръгнала.
Без багаж. Без билет. И без сбогом дори.
А печално разбитият септемврийски кристал
ни прошепва, че правим адски глупава грешка
да броим кой какво и по колко е дал.
Не кантар. Не везни. Любовта е божественост.

Прочети цялата