България Север

Община Ямбол се подготвя за предсоящата „Кукерландия”

kukerСилно и разнообразно ще бъде присъствието на чуждестранните групи в тазгодишната „Кукерландия”. Формации от четири държави ще пресъздават най-доброто от своя фолклор в специалната концертна програма – „Празник без граници” в 16.00 часа на 8 март. В концерта ще участват две формации от Турция – Формация за осъвременени народни танци „Нефес-22” от Одрин и детска фолклорна група от Центъра за наука и изкуство „Билсем”- Къркларели, две от Болград, Украйна—Народен ансамбъл за танци „Росна китка” и Народен ансамбъл за песни и танци „Извор” и по една от Русия – от Волково, Московска област и Гърция от град Дидимотихи.

В досегашните си издания Маскарадния фестивал е посрещал групи от Словения, Ирландия, Португалия, Индонезия, Румъния, Полша, Хърватска, Турция, Македония и Гърция.

В тазгодишното маскарадното дефиле ще се представят джамали от Гърция, сурвакари от Македония и кукери от Бранище, Румъния.  По традиция тяхното участие е извън конкурсната програма, в обедните часове в събота, 8 март. Веднага след тяхната изява ще започне и новата атракция тази година – импровизираният конкурс за най-атрактивна кукерска „булка”, тематично обвързан с празника на жената – 8 март.

Втората сцена до Регионална библиотека „Г. С. Раковски” и този път ще е мястото, където на 8 и 9 март  групите ще имат възможност да впечатлят гостите на фестивала със своите импровизации и по-свободно представяне, без  жури и задръжки.

Във файл прикачен към този материал Ви предлагаме, програмата на ХV Международен маскараден фестивал «Кукерландия» – Ямбол 2014

Изтегли програма за Кукерландия 2014

Прочети цялата