България Север

Снимки: Продължава реализирането на дейностите проект „Ученически практики” в ПГ „Стефан Караджа“ – Елхово

OLYMPUS DIGITAL CAMERAПри изпълнение на дейностите по проект BG051PO001 -3.3.07-0001   „Ученически практики” учениците придобиха практически умения, нужни за изучаваните от тях професии, като по този начин се чувстват по-уверени в бъдещата си професионална реализация.

Учениците от специалност „Екскурзоводско обслужване”, които провеждат практиката си в  Етнографско-археологически музей – Елхово и прилежащите към него експозиции с наставник Добринка Костова придобиха умения за работа с архивни документи; работа в библиотеката и фондовете на музея; изнасяне на беседи в етнографската и археологическата експозиция.

Учениците от специалност „Малък и среден бизнес”, които провеждат практиката си в  офиса на  „Румика – 90“ ЕООД гр.Елхово с наставник Тодор Христов придобиха умения за работа с нормативни документи; набавяне, обработване и използване на счетоводна и статистическа информация; попълване на унифицирани, стандартни форми и документи; работа с персонален компютър и прилагане на нови програмни продукти.

Учениците от специалност „Машини и съоръжения за заваряване”, които провеждат практиката си в производствените халета на „Орудица 2000” ООД   гр.Елхово с наставник инж.Христо Христов придобиха умения да заваряват детайли за култиватор навесен за слята обработка (КНСО) и хидравличен валяк: тракторен, прикачен (ХВТП); запознаха се с устройството и техническите възможности на газорезната машина.

Учениците от специалност „Електрически машини и апарати” ”, които провеждат практиката си в офиса на  „Румика – 90“ ЕООД гр.Елхово и фотоволтаичните паркове на фирмата на територията на общ.Елхово с наставник Тодор Стойчев придобиха умения за работа с електрически инструменти и измервателни уреди; запознаха се с принципа на действие на фотоволтаичните системи; участваха в обслужването на инвертори и ел.двигатели.

Проектът се осъществява от Министерството на образованието, младежта и науката, с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд към Европейския съюз.

Целта на проекта е подобряване на качеството на професионалното образование, чрез повече и подобри възможности за практика на учениците в реална работна среда, както и активно включване на бизнеса в професионалното образование чрез разработването на програми за практическо обучение по професии.

Прочети цялата