България Север

Снимки: Заключителна представителна изява на учениците от „Екскурзоводско обслужване“ при ПГ „Стефан Караджа“ – Елхово

snimПо проект BG051PO001-3.3.07-0001 „Ученически практики” в Етнографско-археологически музей – Елхово, с директор Христо Христов работиха и се обучаваха група от 8 ученици от специалност „Екскурзоводско обслужване” при ПГ „Стефан Караджа” гр. Елхово.

На 5 март 2014 година учениците-практиканти проведоха своята заключителна представителна изява, на която с много трепет и вълнение изнесоха своята първа професионална екскурзоводска беседа пред посетители и гости в музея.

Учениците бяха обучавани от наставник Добринка Костова – гл. уредник в Етнографско-археологически музей – Елхово и наблюдаващ учител от ПГ „Стефан Караджа” гр. Елхово – Галя Добринова. Уредниците Милена Вълева и Стоян Нейчев помагаха и напъстваха учениците в тяхната работа и обучение.

Екипа от училище който реализира проекта е : инж. Христо Петев – Директор и функционален експерт; инж. Таня Михнева – консултант по избор на практика; Пенка Бобева – счетоводител.

Учениците-практиканти в продължение на 240 часа работиха в реална работна среда  в Етнографско-археологически музей – Елхово. Запознаха се с фирмената политика за здраве и безопасност при работа в музея, особеностите и изискванията в екскурзоводското обслужване, работа с посетители и туристи. Изградени бяха  у тях компетенции и умения за комуникация и презентационни умения пред публика, изнасяне на тематични и обзорни беседи. Запознаха се  с правилата за провеждане на етнографска експедиция. Получиха много нови знания в областта на  музеологията,  история на музеите, видове музеи в България и света. Научиха правилата за обработване, класифициране, сортиране и съхранение на документация, научна обработка на материали с етнографски и фолклорен характер. Научиха се да работят с административни документи, с  фондовете на  музея. Запознаваха се  със специализираната литература, отговаряща на профила на музея и музейната библиотека, правилата и изискванията за изработване на документи и тяхното съставяне, попълване и оформление и дигитализация на музейните фондове. Запознаха с  видовете туризъм в региона.  Придобиха умения за изнасяне на беседи в етнографската и археологическата експозиция.

В края на заключителната представителна изява бяха връчени сертификати на всички  учениците участващи в проекта.

Участниците в проекта – ученици и работодатели се разделиха с приятелски чувства и пожелания за бъдеща съвместна работа.

Проектът се осъществява от Министерството на образованието, младежта и науката, с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд към Европейския съюз.

Целта на проекта е подобряване на качеството на професионалното образование, чрез повече и подобри възможности за практика на учениците в реална работна среда, както и активно включване на бизнеса в професионалното образование чрез разработването на програми за практическо обучение по професии.

Прочети цялата