България Север

ОИЦ представя Кохезионната политика през периода 2014- 2020 година

OLYMPUS DIGITAL CAMERAС огромен интерес от страна на бенефициенти от област Ямбол премина конференцията, организирана от Областен информационен център – Ямбол на тема: „Оперативните програми през периода 2014-2020”. На събитието присъстваха представители на общини, Областна администрация, териториални звена, НПО, бизнеса , образователни институции от област Ямбол и медии. Лектори на срещата бяха експерти в сферата на кохезионната политика Камелия Калоянова и Малина Крумова.

На конференция беше представен проектът на Споразумението за партньорство на Република България. Този основен документ представлява общата стратегия на национално ниво за изпълнение на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ), съответстваща на Стратегията Европа 2020. Стратегическите приоритети за финансиране, залегнали в него, включват образование, заетост, социално включване и здравеопазване за приобщаващ растеж, научни изследвания, иновации и инвестиции за интелигентен растеж, свързаност и зелена икономика за устойчив растеж, добро управление и достъп до качествени административни услуги.

Беше представен и проектът на Оперативна програма „Добро управление“. В новата програма, която обединява ОП „Административен капацитет“ и ОП „Техническа помощ“ са заложени пет приоритетни оси, свързани с административното обслужване и електронното управление, ефективното и професионално управление в партньорство с гражданското общество и бизнеса, прозрачната и ефективна съдебна система и техническа помощ за структурите на администрацията, участващи в управлението на ЕСИФ.

Конференцията продължи с представяне на проект на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“(ОПИК). Нейните основни предизвикателства са постигане на ускорен темп на растеж на икономиката с цел „догонващо развитие“ и гарантиране на устойчив темп на растеж – с акцент върху екологията и енергетиката. Заложената визия в нея е към 2020 г. България да e страна с ресурсно-ефективна, еколого-съобразна индустрия и конкурентоспособна икономика, осигуряваща условия за пълноценна професионална реализация на човешкия капитал и развитие на регионите съобразно специфичните дадености. В програмата са отделени три приоритетни оси. Първата е насочена към предприемачеството, експортния и производствен потенциал, с подприоритети технологично развитие и иновации и конкурентоспособност и продуктивност на предприятията. Втората приоритетна ос ще цели постигане на зелена и ефективна икономика, а подприоритетите й включват действия в областта на зелената икономика и ресурсната ефективност и енергийните технологии и енергийната ефективност. Третата приоритетна ос е за подкрепа за осигуряване на ефективното управление, изпълнение и прозрачност на ОПИК.

Беше представен и проектът на Оперативна  програма „Развитие на човешките ресурси“. Фокусът на тази програма отново пада върху пазара на труда и социалното включване. Стратегията на програмата е изградена върху три стълба. Първият е свързан с постигане на по-висока и по-качествена заетост, вторият е за намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване, а третият е за модернизиране на публичните политики. Възможностите на общините по програмата като доставчици на социални услуги са свързани с деинституционализацията на деца и възрастни, с приемната грижа и други услуги по превенция на изоставянето на деца в институции, с междусекторни услуги за ранно детско развитие, с услуги по домовете и доброволчество и подкрепа за местни социални дейности. Специален акцент в програмата е осигуряването на подкрепа за общински социални предприятия за развитие на социалната икономика на местно ниво.

Програмата предвижда интегриран подход към маргинализираните общности за осигуряване на достъп до заетост, обучение, достъп до социални и здравни услуги, изграждане на капацитет на местната общност и преодоляване на негативни стереотипи.

Присъстващите имаха възможност да задават въпроси относно начините на финансиране, допустими дейности, допълняемост между отделните програми и изразиха надежди за опростяване на процедурните правила при кандидатстване и изпълнение на проекти за програмен период 2014-2020.

Прочети цялата