България Север, Общество, Региони

Изтича срокът за подаване на корпоративните декларации

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Остават броени дни до изтичане на крайния срок, в който фирмите подават декларации за облагане с корпоративен данък, съобщават от офиса на НАП в Габрово. Срокът за подаване на годишната данъчна декларация за облагане с корпоративни данъци е 31 март, като този срок важи и за фирмите, които не са извършвали дейност през 2013 г.

Тези дружества, които не са работили през миналата година попълват отделен формуляр – образец 1010а. В него декларират, че за предишната година не са имали дейност и не са отчели приходи или разходи съгласно счетоводното законодателство. Важно е да се знае, че дори и дружеството да е създадено в последните дни на 2013 г., то е длъжно да подаде годишна данъчна декларация до 31 март 2014 г.

Фирмите, които подадат декларациите си по електронен път, ползват 1% отстъпка от дължимия годишен корпоративен данък (но не повече от 1000 лв.). Тази отстъпка се ползва, само ако и данъкът е внесен в срок до 31 март 2014 г.

Неподаването на декларациите се санкционира, като минималната глоба е 500 лева за юридическото лице и 200 лева за управителя на фирмата.

Габровските данъчни съобщават още, че хората, които сами внасят задължителните си здравноосигурителни вноски и не са регистрирани като самоосигуряващи се, ще плащат по 16,80 лв. на месец. От приходната администрация напомнят, че всички лица, за които възниква задължение сами да внасят здравноосигурителните си вноски, подават по постоянен адрес декларация – образец 7. Тя се подава в срок до 25-о число на месеца, следващ месеца на възникване на задължението за осигуряване от лицата, които не са осигурени на друго основание.

Здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват, ако не са внесени повече от три дължими месечни здравноосигурителни вноски за период от 36 месеца. Периодът се брои до началото на месеца, предхождащ месеца, в който лицето потърси медицинска помощ, платена от Националната здравноосигурителна каса. Правата се възстановяват от датата на заплащане на всички дължими вноски.

Повече информация за декларирането и плащане на данъци и осигурителни вноски може да се получи на телефона за данъчна информация на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор, както и в салона за обслужване на клиенти на ул.“Радецка“11.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Прочети цялата