България Север

Видео: С победа приключи своето участие Даниел Иванов – Аоияма в Осака

aoisС победа приключи своето участие елховският сумист Даниел Иванов – Аоияма на големия пролетен турнир в Осака. Своят девети успех Даниел записа срещу  „маегашира-12″ Чийомару, който бе избутан от нашенеца с техниката „ошидаши“. С този си успех Даниел постигна поредното си добро представяне, което ще му гарантира по-висок ранг в макуучи дивизията от този, който той заема до този момент, а именно  „маегашира-5″.

Както е известно, другият българин, който вече е с японски паспорт Калоян Махлянов-Котоошу напусна състезанието заради контузия в рамото, след което обяви, че прекратява състезателната си кариера. Така напрактика Даниел остава единствения представител на България в древния японски спорт.

Одзеки“ Какурю спечели първа купа на Императора в кариерата си. Той се справи в последния кръг с Котошогику и завършва турнира с 14 победи и 1 поражение. Освен това монголецът Какурю покри и условията, за да бъде издигнат в най-високия ранг в сумото „йокодзуна“, което на практика означава, че в турнира през месец май ще има трима действащи сумисти с най-висок ранг йокодзуна.

Великият шампион „йокодзуна“ Хакухо отстъпи в последния ден пред „йокодзуна“ Харумафуджи. Двамата завършва турнира с баланс от 12 успеха и 3 поражения.

Прочети цялата