България Север, Общество

Ученици мериха сили за справяне при ситуации

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

В средата на тази седмица в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ се проведе Общинският кръг на ученическото състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации“.

Участие взеха учениците от шести и седми клас на ОУ „Ран Босилек“, ОУ „Неофит Рилски“, ОУ „Цанко Дюстабанов“, ОУ „Христо Ботев“, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, СОУ „Райчо Каролев“, СОУ „Отец Паисий“ и ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“.

На първо място се класира отборът на ПМГ „Акад. Иван Гюзелев”, на второ – отборът на домакините, а на трето – отборът на ОУ „Неофит Рилски”.

Целта на състезанието бе да се провери реалната и практическа подготовка на децата за действие и защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации.

То се организира от Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението”, Министерство на образованието и науката и Национален дворец на децата, и включва теоретическа и практическа част.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Теоретичната част представлява решаване на тест, който показва какво е нивото на усвоените знания от първи до седми клас. В практическата част чрез състезателни игри 8-те отбора демонстрират придобитите умения и навици за защита при природни бедствия като земетресения, наводнения, пожар, при промишлени аварии, при радиоактивно или химическо замърсяване и други извънредни ситуации, както и оказване на първа помощ.

SONY DSC

снимка: Община Габрово

Всяка година се организира такава проява, която се провежда в три кръга: общински, областен и републикански. Класираните на първо място отбори от Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна ще участват в областния кръг на 24 април 2014 година. Излъченият там победител ще се състезава в републиканския кръг на ученическото състезание.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Прочети цялата