България Север

Снимки: Резерватите край Елхово ще се сдобият с актуализирани планове за управление по проект на РИОСВ – Стара Загора

rezНа пресконференция днес бе представен проект „Дейности по устойчиво управление на резервати и поддържани резервати – изключителна държава собственост в териториалния обхват на РИОСВ – Стара Загора“. РИОСВ – Стара Загора, като бенефициент по Оперативна програма «Околна среда 2007-2013 г.», организира пресконференция, която представи изпълнението на проект „Дейности по устойчиво управление на резервати и поддържани резервати – изключителна държавна собственост в териториалния обхват на РИОСВ-Стара Загора“.

Целта на проекта е опазване, популяризиране и устойчиво управление на защитените територии. По проекта ще бъдат маркирани на терен границите на Резерватите „Кутелка”, „Горна Топчия”, „Каменщица”, „Лешница”, както и на Поддържани резервати „Сини бряг”, „Долна Топчия” и „Балабана”.

Два от резерватите „Долна Топчия” и „Балабана” се намират на територията на община Елхово, а резерват „Горна Топчия“ е в по-голяма близост до град Елхово в сравнение с останалите градове, но находещ се на територията на община Тунджа. Именно близостта на тези три резервата до град Елхово бе и причината началната пресконференция по проекта да бъде в град Елхово.

По проекта предстои изработване и монтаж на информационно – указателни табели за резерватите и поддържаните резервати, изготвяне на информационни и образователни плакати, брошури и стикери за резерватите територии, изработване на план за управление на резерватите и актуализиране на плановете за управление на Поддържан Резерват „Долна Топчия” и Поддържан Резерват „Балабана”.

Два от резерватите край Елхово „Долна Топчия” и „Балабана” са имали планове за управление, но тяхната валидност е изтекла през 2012 година и именно за това по проекта е заложена актуализация на съществуващите два плана, а на изгонването на нови, както е случая с останалите пет резервата.

На пресконференцията, която се проведе в сградата на Бизнес център – Елхово, присъстваха екипът по проекта, представители на двата консорциума, които ще изготвят плановете за управление, експерти и медии.

Като очаквани резултати от изпълнението на проекта са посочени – осигуряване на дългосрочно устойчиво управление на резерватите, възстановяване и подобряване на туристическата инфраструктура в защитените територии, както и повишена обществена ангажираност и информираност в полза на съхраняване на уникалното биологично разнообразия в седемте защитени територии. Проектът е със срок на изпълнение юли 2012 г. – март 2015 година и е на обща стойност 413 000 лв., от които 351 000 лв. от Европейския фонд за регионално развитие, а останалите национално съфинансиране.

Прочети цялата