България Север

Бюлетината, с която ще гласуваме на евроизборите

bulЦентралната избирателна комисия (ЦИК) утвърди образците на изборните книжа за изборите. Сред тях е и вида на бюлетините за евровота на 25 май.

Причината за изцяло новия вид на бюлетините е промяната в изборните правила, според които вече ще гласуваме с преференции, т.е. ще можем да разместваме кандидатите в листата, предложена ни от партията. За евровота прагът на преференцията е 7% – тоест ако 7 на сто от гласувалите за една партията сложат последния в листата на първо място, той ще стане водач и може да влезе в Европейския парламент. Така в новата бюлетина избирателят ще трябва да постави най-напред знак Х или V в списъка с партиите, за да гласува за предпочитаната. След това той ще трябва да постави знака и в квадратчетата в дясно – от 1 до 17 (колкото евродепутати трябва да изпратим в Брюксел), за да упражни правото си на преференция.

Според решението на ЦИК бюлетините ще са подредени в кочан по 100. На него след откъсване на бюлетината остава поле, в което е изписано наименованието и номерът на района и текст „Избори за членове на Европейския парламент от Република България“ на отделени редове. Там ще е записан и поредният номер на бюлетината в кочана, отпечатан в горния десен ъгъл на полето.

На отделни редове се изписват: наименованията на партиите, коалициите или имената на независимите кандидати. След имената на независимите кандидати се изписва означение „независим“.

На гърба на бюлетината се обособяват 2 места за поставяне печата на съответната СИК. В долния десен ъгъл се отпечатва повторно поредният № на бюлетината в кочана, който съответства на номера, отпечатан в горния десен ъгъл на кочана.

Прочети цялата