База Данни Картини

Разстрелялият съпругата си военен има шанс да оцелее

patrulka

Действащ военен застреля съпругата си сутринта във врачанския кв. „Сениче“ и сам опита да сложи край на живота си. 32-годишният Валери Калчев гръмнал смъртоносно 30-годишната Клавдия с един изстрел на служебния си пистолет, докато невръстните им деца били в съседна стая на апартамента им.

После служещият в Долна Митрополия подпрял пистолета си под брадичката и стрелял. В спешния център Калчев бил приет в критично състояние и с раздробено лице. Според врачанските лекари все още имало шанс да оцелее.

В полицията получили сигнал от съсед на семейството и разследващите нахлули в апартамента в бл. 62, известен като полицейския заради настанените там десетки служители на МВР. След като открили окървавеното тяло на Клавдия и даващия все още признаци на живот Валери, ченгетата намерили плачещите и изплашени деца затворени в съседна стая.

5-годишното момиченце и братчето му на година и половина веднага били заведени при баба им Маргарита, майка на Клавдия, която живее във врачанския кв. „Бистрец“. С тях бил изпратен и психолог да помогне на изпадналите в стрес деца.

В полицейския блок малцина бяха разбрали каква трагедия се е разиграла на метри от тях. Повечето съседи твърдяха, че слабо познават семейството, което много не контактувало с хората от блока. Според по-словоохотливите Клавдия и децата прекарвали повече време в родната къща в кв. „Бистрец“. В апартамента си в „Сениче“ се събирали всички, когато бащата се прибирал от мисия зад граница или когато си идвал през почивните дни от Долна Митрополия.

Преди да отиде да служи в Долна Митрополия, Валери Калчев бил във врачанското поделение на сухопътните войски до самото му закриване.Участвал в поредица миротворчески мисии в чужбина и често отсъствал от вкъщи, разказват познати на семейството.

След като използвала майчинските си за второто дете, от 3 месеца Клавдия Калчева започнала работа като касиерка в дирекция „Местни данъци и такси“ към врачанската община. Пред своя позната споделила, че мъжът който бил спокоен и кротък човек, в последно време започнал да й прави скандали, подозирайки я в изневяра.

Във вторник вечерта съседи на Калчеви ги чули отново да се разправят на висок глас – караницата им продължила доста време. Сутринта Клавдия и Валери пак се карали.
В кв. „Бистрец“ бяха потресени от трагичния край на Клавдия и не можеха да проумеят защо мъжът е посегнал на живота и на себе си, изоставяйки невръстните си деца. Хората от квартала са убедени, че има друга причина Валери Калчев да изпадне в неадекватно състояние и да посегне към пистолета си. Всички познавали Клавдия като добра жена, отдадена на семейството си и изключват версията за изневяра.

Веднага след като убил жена си, Валери звъннал на брат си, който е бивш полицейски дознател, и го помолил да се погрижи за децата им. Преди братът да попита каквото и да е, военният затворил и насочил пистолета към себе си.
Самият Калчев преди да влезе в армията е бил мераклия за полицейска служба. Кандидатствал през 2002 г. за работа в РПУ в Козлодуй, но не бил одобрен.

Разстрелялият съпругата си военен има шанс да оцелее