База Данни Картини

Още 2 години съдийска милост за тройния убиец Димитър Кънчев

20140515.giagbprbag

Присъдата е окончателна и идва 17 години слез дверското клане в столичния квартал „Гео Милев“

Още две години съдийска милост получи тройният убиец Димитър Кънчев. С решение от 28 април присъдата му за умъртвяването на майка му, мащехата му и 4-годишното му братче се намалява от 18 на 16 години и се отхвърлят исковете за неимуществени вреди на наследниците на пострадалите.

Така цели 17 години след зверското убийство в столичния кв. „Гео Милев“ най-накрая Димитър Кънчев получи окончателна присъда, която не подлежи на обжалване. Под решението, публикувано в сайта на Върховния касационен съд (ВКС), стоят подписите на 5-членен съдийски състав с председател Евелина Стоянова и докладчик Капка Костова.

Точно година по-рано друг състав на ВКС даде 18 години затвор на Кънчев, който първоначално направи пълни самопризнания и заведе разследващите до веществени доказателства, които може да знае само убиецът, но по-късно заяви, че е бит от полицията, че са му дали упойващи вещества, и отрече да е умъртвил близките си.

Разглеждането на делото срещу вече 36-годишния троен убиец е огледало на безпомощното правосъдие на прехода – то продължи цели 17 години и точно това епохално забавяне стана причина Димитър Кънчев да получи сега още 2 години милост от съдиите. Присъдата му не е намалена, защото се е разкаял примерно, а защото „… в един продължителен период от време (седемнадесет години) осъденият е търпял негативите и ограниченията, неизбежно произтичащи от положението му на обвиняем и подсъдим, до окончателното приключване на наказателното производство срещу него и това обстоятелство няма как да не бъде отчетено като сериозно смекчаващо отговорността му, макар и не изключително“, мотивират се магистратите в решение номер 69, което е окончателно по казуса.

С него съдиите, освен че намаляват присъдата, отменят и предишното решение на колегите си в частта му, в която Димитър Кънчев е осъден да изплати по 10 хиляди лева обезщетения за неимуществени вреди на роднините за убитите, пише „168 часа“. Иначе за втори пореден път върховните съдии отхвърлят категорично твърденията на защитата на Кънчев, че той е бил пребит и упоен от полицаите и затова е направил първоначално пълни самопризнания за бруталното престъпление.

 

София, България

 

Към оригиналната статия

Още 2 години съдийска милост за тройния убиец Димитър Кънчев