България Север, Общество

Стартира акция “Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!”

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

С цел превенция и ограничаване на предпоставките и условията за ПТП с деца и юноши през тази лятна ваканция, за времето от 1 до 30 юни Областната дирекция на МВР – Габрово ще организира и проведе традиционната Акция на полицията “Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!”, информираха от пресцентъра на полицията.

През периода на акцията и през цялата ваканция ще се извършва засилен превантивен контрол от състава на полицията на местата с повишена опасност от ПТП по уличната мрежа и републиканските пътища, за да се намали в максимална степен риска от произшествия с подрастващи.

Обобщените данни за пътнотранспортния травматизъм с деца и юноши на територията на цялата страна през първите четири месеци на тази година сочат, че при тежки ПТП са загинали 7 деца и юноши до 17 годишна възраст и са ранени 226.

През лятната ваканция на миналата 2013 г.(от 01.06.2013 г. до 15.09.2013 г.), на територията на област Габрово са настъпили три ПТП с участие на деца и юноши. При тях са пострадали общо трима подрастващи – двама велосипедисти и 1 дете пътник в МПС. През същия период на 2012 г. са били регистрирани също 3 ПТП, с три ранени деца – пешеходец, велосипедист и пътник в МПС.

От началото на годината до 28.05.2014 г. на територията на Габровска област са настъпили три ПТП с участие на деца на възраст от 5 до 10 години, общините Габрово, Трявна и Севлиево, като и в трите произшествия децата са били пътници в МПС.

Цифрите показват устойчиво ниво на пътнотранспортния травматизъм с подрастващи. Произшествията с тяхно участие са около 15% от общия брой тежки ПТП на територията на областта през последните няколко години. Статистиката по възрастов критерий сочи, че най-често участници в ПТП са малолетни и непълнолетни лица на възраст от 13 до 17 години.

Основни рискови фактори за настъпване на тежки ПТП са агресивното управление и неспазването на скоростните режими от водачите на МПС в населените места, липсата на внимание и предпазливост от тяхна страна към най-уязвимите участници в движението, каквито са децата, както и занижения родителски контрол над подрастващите извън дома, където те се превръщат в участници в пътното движение, било то като пешеходци или велосипедисти. Травмите при ПТП са последица и от недостатъчното обезопасяване на децата при превозването им в автомобилите, което също е ангажимент на възрастните.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730