България Север

Проф. Йорданов откри “Човекът в миналото” на Боженци

снимка: АИР “Боженци”

В Новото школо в АИР „Боженци“ в сряда беше открита пътуващата изложба „Човекът в миналото“, на Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей към БАН. Гостуването на изложбата е част от събитията посветени на 50 годишния юбилей на резервата през септември 2014 г.

снимка: АИР “Боженци”

Самото откриване бе направено от живата легенда на антропологията проф. Йордан Йорданов. Изложбата представя в хронологичен ред, от Неолита до Възраждането, физическите типове на хората, сведения за заболяванията и травмите, оставили следи върху костите им, и лечебните и ритуалните въздействия върху тях.

снимка: АИР “Боженци”

Визуализирани са отделни образи от различни епохи, чрез пластичната антропологична реконструкция на главата по черепа.

снимка: АИР “Боженци”

Този метод е въведен в България от проф. Йорданов през 1974г. и до днес той е автор на над 70 възстановки, като последната е на т.нар. ”Вампир от Созопол”.

IMG_5902

снимка: АИР “Боженци”

Едни от най-забележителните експонати са възстановка на глава по череп на „Тракийска принцеса”, на българските царе Калоян и Самуил, на дейци от националноосвободителните борби на българския народ от средата на ХІХ в. и други бележити личности.

Проф. Йорданов откри изложбата и запозна публиката с научни и интересни по-малко известни факти за живота и гибелта на някои от нашите национални герои възрожденци.

Изложбата ще гостува в АИР „Боженци“ до края на месец септември.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730