България Север, Общество

Връчиха първите договори по програма “Сигурност” и в Габровско

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Национална програма „Сигурност” стартира днес и в Габровско. Новината съобщи областният управител Николай Григоров пред габровските медии.

Общо 120 души за областта ще подпишат договорите си за работа по програмата до края на този месец и ще бъдат разпределени в 56 населени места, информира още той.

Национална програма „Сигурност” е на Министерството на труда и социалната политика и ще се реализира в сътрудничество с Министерството на вътрешните работи. На регионално ниво ще се осъществява съвместно между Областна администрация, Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи и Дирекция „Бюро по труда” – Габрово.

Преди да връчи договорите на одобрените за община Габрово по програмата, областният управител Николай Григоров се обърна към тях: “Вие преминахте през една изключително сериозна проверка, което показва, че на вас може да се разчита и да се има доверие. Много разчитам следващите осем месеца да си вършите съвестно работата, заедно да свършим дейности свързани с повишаване сигурността по малките населени места, както и да усвоите нови умения в тази насока. Искрено пожелавам успех на всички и се надяваме този проект да има устойчивост и да бъде продължена програмата, но това зависи от всички нас и вашата работа най-вече” и прикани всички безпристрастно, отговорно и сериозно да изпълняват задълженията си.

Около месец е отнела процедурата, за да се стигне до етапа за назначаване, обяви директорът на „Бюрото по труда” в Габрово Лена Енева и допълни, че всички, които днес получиха договори са преминали успешно най-сериозната проверка – тази за допустимост, но тя не приключва до тук, а ще се извършва до края на проекта.

Програмата има за цел не само да създаде заетост, но и да се повиши сигурността на малките населени места – коментира още Лена Енева. От 17 юни първите наетите на длъжността „Пазач – сътрудник по опазване на обществения ред” започват работа за срок до 8 месеца при пълно работно време. Работата може да се организира на смени, като не се допуска полагане на нощен труд и работа през почивните дни и на официални празници.

До края на настоящата седмица предстои да бъдат сключени договорите и в останалите общини на областта – Севлиево, Дрянов и Трявна, с всички одобрени по програма „Сигурност”.

Националната програма за заетост в общините на Република България цели намаляване на равнището на безработица, посредством включването на безработни лица, регистрирани в бюрата по труда, в общополезни дейности по опазване на обществения ред. Лицата ще изпълняват важни функции по опазване на обществения ред.

Те ще сигнализират органите на МВР при риск от извършване на престъпления, настъпване на бедствия, аварии и др. В рамките на своите правомощия ще съдействат за недопускане на кражби, злоупотреби и противозаконни посегателства, като при констатиране на такива случаи ще уведомяват органите на МВР.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730