България Север

Фирма трови въздуха на Севлиево. Кметът бесен!

снимка: Община Севлиево, Архив

снимка: Община Севлиево, Архив

Ежедневно сме свидетели на тежката, задушлива миризма, която се носи над част от града в резултат дейността на фирма „Севко трейд“. Потърпевши са всички граждани, най-вече тези, които са в близост до предприятието. Локалната пречиствателна станция за отпадъчни води, която е общинска собственост, не е в техническо състояние да осигури пречистването на водите от производствената дейност на предприятието”.

Това се гласи писмо, което Община Севлиево разпространи до медиите. В официалната позиция на местната Община се казва още:

“Получихме и ново становище от РИОСВ, което сочи като източник на миризмите, точно локалната пречиствателна станция.

Водих многократни разговори с управителите на дружеството, а на последната ни среща присъстваха общински съветници и граждани. Тогава ни увериха, че ще се поставят нови модулни съоръжения, които да подобрят дейността на пречиствателното съоръжение, за да няма миризми. Година по-късно нищо от обещаното не се случи, а търпението на хората отдавна се изчерпа.

Това ме принуди да уведомя собствениците на фирмата, че в срок до 25 юни 2014 г., трябва да освободят съоръжението от отпадъчните си води и да преустановят неговото ползване. Ако това не се случи, ще трябва да наемем някой да го направи. Проблемът е и в това, че дружеството дължи над 45 хил. лв. на ВиК „Бяла“ и те не поемат отпадните им води в градската пречиствателна станция.

Това обгазяване на града не може да продължава повече. Достатъчно търпяхме. „Севко трейд“ трябва да освободят общинската собственост.”

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730