България Север

Отбелязване на Петровден в Етъра

снимка: АЕК “Етър”

снимка: АЕК “Етър”

В народния календар на Петровден завършват Петровите заговезни, като се отговява с младо „петровско пиле”. Жертвоприношението му се прави в чест на светеца Петър, за омилостивяването на силите, които изгарят природата.

Народният празник се свързва винаги и с жътвата, с младите животни и първите плодове – ябълки петровки. На този ден не трябва да се върши никаква земеделска работа, а при суша се прави молебен за дъжд. За петровската трапеза задължително се приготвя обредна храна от прясно, небито и неизцедено сирене и пшеничено брашно, наречена „Бял мъж“. Ястието има характер на кулинарна имитативна магия, насочена към жътвата, плодородието и хляба. Според традицията всеки трябва да хапне от него за здраве и берекет.

По този повод на 29 юни (неделя) в Архитектурно – етнографски комплекс “Етър” ще се отбележи Петровден. В къща от чаршията на етнографския музей ще се приготви „бял мъж”, от който всеки гост ще може да опита.

Архитектурно-етнографски комплекс „Етър“ – Габрово изказва сърдечни благодарности на мандра Велковци, които за пореден път ни предоставят прясно сирене за празниците.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730