България Север

Приключи първият национален фестивал “Фолклорни Пътеки”

снимка: Приключенски парк “Незабравка”

На територията на приключенски парк “Незабравка”, край габровското село Поповци, се състоя първият национален фолклорен фестивал “Фолклорни Пътеки”.

снимка: Приключенски парк “Незабравка”

На откриването на фестивала, на който партньор е Община Габрово, присъства г-жа Нела Рачевиц – заместник кмет – “Социално – икономическо развитие”, която изрази мнение, че парк “Незабравка” е едно от най-атрактивните и най-живите места в град Габрово.

снимка: Приключенски парк “Незабравка”

Сцената на атракциона е център на фолклорни изяви и събития, много по-големи от капацитета и територията на община Габрово. Организаторите имат лична посветеност към съхраняване, развитие и популяризиране на българския фолклор, и допринасят за популяризирането на Габрово като туристическа дестинация, която съхранява и обогатява културно – фолклорното наследство на България.

снимка: Приключенски парк “Незабравка”

Фестивалът бе наситен с разнообразие от народни песни и танци, а в биографията му вече са вписани 364 участници от общо 24 населени места в България. Освен тях, благодарение на новите технологии, в онлайн формат, взеха участие и изпълнители от Група за автентичен фолклор при Танцов клуб “Булгара” – Лондон.

снимка: Приключенски парк “Незабравка”

Групата е формирана от трайно установили се в Англия българи, които водени от любовта си към българския фолклор, посвещават времето и усилията си за разпространението му извън пределите на страната.

снимка: Приключенски парк “Незабравка”

В рамките на съботния ден 37 групи и индивидуални изпълнители утвърдиха авторитета на българския фолклор на откритата сцена в парк „Незабравка”. Участниците получиха грамоти и плакети в знак на благодарност за популяризиране на българското наследство.

Талантливите участници докоснаха с професионализъм гостите на фестивала, дарявайки им едно несравнимо изживяване, сред красивата природа в парка.

Организатори на фестивала бяха Фолклорна група „Вранилчанки” към народно читалище „Наука – 1902” с. Враниловци, Фондация „Заедно за демокрация и партньорство” и приключенски парк „Незабравка”. Всички те изразиха увереността си, че „Фолклорни пътеки” е фестивал, който ще се превърне в традиционен за парк „Незабравка”.

Очаквайте следващото издание на фестивал „Фолклорни пътеки” през 2015г.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730