България Север

Помощ от държавата за бедстващите села

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Държавата ще се намеси и ще окаже помощ на пострадалите от наводненията села в област Габрово. Ще се търсят средства за ликвидиране на пораженията по засегнатата инфраструктура – сериозно пострадалите пътища и мостове, част от републиканската и общинска пътна мрежа. Новината съобщи на пресконференция в Габрово областният управител Николай Григоров.

“Много е критична ситуацията по някои от важните пътища, с интензивно движение. Пътят от Враниловци към Гъбене е доста натоварен, а там има поне на три места сериозни пропадания на платното. Ако не бъдат взети мерки, пътят като нищо при един следващ дъжд, може да пропадне. Трябва укрепване и то много сериозно”, заяви той.

Пред местните журналисти областният управител обясни още, че вероятно ще бъдат отпуснати и еднократни помощи на пострадалите хора, като тези помощи ще бъдат предоставени по линия на Социално подпомагане.

По отношение на това какво държавата ще предприеме Николай Григоров информира, че към междуведомствената комисия ще бъдат придвижени всички документи и ще бъдат описани щетите. Днес е бил изпратен докладът за състоянието на разрушените пътища в Агенция “Пътна инфраструктура” от Областното пътно управление.

Ще бъде изготвено писмо до всички институции, които биха могли да помогнат, в това число и действащи политици, съобщи още губернаторът на Габрово. По думите му той ще потърси и финансова помощ за дарителската сметка.  “Ако говорим за материална помощ, бях информиран, че по линия на Социални грижи много хора от страната са изказали желание да помогнат, дори са осигурени вещи”, допълни още той.

От казаното стана ясно още, че след приключване на възстановяването на щетите от наводненията трябва да се направи поредно чистене на речните корита, които вече отново са затлачени, тъй като тяхното сегашно състояние е потенциално опасно за живеещите и инфраструктурата.

Чрез медиите Николай Григоров изрази своите съболезнования към близките на загиналите и благодари на всички, работили по възстановяването на засегнатите райони. “Благодаря на служителите на пожарната служба, Гражданска защита, полицията, Горското стопанство, Пътно управление, спасителните отряди на БЧК, Община Габрово, Енрго Про и всички доброволци. Просто заслужават добри думи.”

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730