България Север

Все по-интересно става в Програма “Културa”

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Все по-интересно става в Програма “Културa”, споделят от габровската общинска администрация.

В Етъра ще съхраняват традициите и чрез иновации.

Флашмоб, познавателна игра „Заветът на Лазар Донков” и дискусия на тема „Търсене на иновативни пътища за привличане на младите хора в музеите” – това са дейностите, които предвижда проектът „Традиции чрез иновации” на АЕК „Етър”, спечелил финансиране от Програмата на Общината. Проектът има за цел, чрез използване на нови методи и подходи за представяне на културното наследство, да привлече младежка аудитория, която обичайно не участва в живота на Музея и той да се превърне за нея в желано място.

Младите хора възприемат Музея като архаична институция със сухо и скучно поднасяне на информацията, неотговаряща на техните търсения и интереси. С този уникалният габровски музей ще докаже, че е модерна институция, която се интересува от потребностите на младите и ги приема като участници в живота на институцията, а не само като наблюдатели.

Скоро Габрово ще има „най-щастливия” си филм.

„Българският МанчестАРТ“ е другият проект, който финансира Програма „Kултура”. Той бе спечелен от Обществен комитет „Васил Левски” и цели превръщането на Габрово в град на творческите индустрии на ХХІ в. Модулът по който организацията кандидатства, носи името на една от фабриките на „Българския Манчестър“ – „Щастие“, съществувала в Габрово през първата половина на ХХ в.

В модул „Фабрика за щастие“ предстои да бъде създаден „най-щастливия“ късометражен видеофилм за Габрово по модела на световния проект “We are happy from…” („Ние сме щастливите от…“), в който вече са създадени 1950 видеоклипове от над 150 страни, или общо 141 часа и 46 минути споделено щастие.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730