База Данни Картини

Тарторът на канала за сирийски паспорти сякъл фалшиви монети от 2 евро

Тарторът на канала за сирийски паспорти сякъл фалшиви монети от 2 евро “ />

Организаторът на разбития канал за износ на фалшиви сирийски паспорти за Турция е 51-годишният Георги Иванов от пловдивското с. Йоаким Груево, пише “24 часа”. От прокуратурата потвърдиха информацията.

През 2005-а в дома му е била открита манифактура с матрици за изработка на подправени монети от 2 евро. Криминалистите тогава са иззели само едно готово менте, а Иванов е получил условна присъда от 1, 6 г. В луксозната му къща в Йоаким Груево вчера нямаше никого.

“Много щедър човек е. Често ми дава по 2 лева да си купя хляб и кафе”, похвали го 76-годишната комшийка баба Кана. Жители на селото видели миналата събота няколко полицейски коли и микробуси пред палата на фалшификатора.

Същия ден Иванов е арестуван в пловдивската печатница “Кристал” заедно със собственика  Аспарух Щерев, по прякор Паро, и други съучастници. Разследващи разкриха, че схемата за подправените сирийски паспорти е организирана преди 3 месеца, когато Георги Иванов установил контакт с клиенти от Турция. Те направили поръчката за 50 000 долара.

Първоначално фалшификаторът се свързал с пловдивчанина Христо Лозев, който притежава печатница. Бизнесменът осигурил всички консумативи за документите – бои, лакове, хартия. Той обаче нямал необходимата техника за напечатването им и затова се обърнал към Аспарух Щерев.

В неговата печатница “Кристал” са открити 1500 листа, от които са щели да излязат 3000 фалшиви сирийски паспорта. Халето, което се намира в кв. “Столипиново”, близо до VI РПУ-Пловдив, е запечатано след арестите в събота.

“Печатницата работи от 3-4 г. В нея се правят визитки, опаковки, етикети. Паро взе помещенията под наем от предприятие. Плаща редовно по 400 лева на месец”, разказаха служители от съседни фирми. При разбиване на канала за 24 часа е бил прибран и собственик на рекламно студио, който също е замесен в канала.

За 6-има души прокуратурата ще поиска днес “задържане под стража”. Сред тях е и майката на Христо Лозев. Според разследващите тя е действала като помагач на сина си.

В печатницата му са намерени и печати на държавни ведомства, фалшив испански паспорт, празни транспортни билети на Държавно лесничейство, дипломи за университети.

“Ако каналът не беше пресечен, след първите 3000 паспорта вероятно са щели да бъдат напечатани още партиди. Клиентите в Турция били доволни от високото качество на фалшивите документи”, коментира районният прокурор на Пловдив Гергана Мутафова.

Към оригиналната статия

Тарторът на канала за сирийски паспорти сякъл фалшиви монети от 2 евро