България Север

Екстрадират британски престъпник

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

С решение от 2 септември, по частно наказателно дело, тричленен състав на Габровския окръжен съд, председателстван от съдия Минков, допусна предаването на британски гражданин, временно пребиваващ в България, на властите в Обединеното Кралство, въз основа на издадена по отношение на същия Европейска заповед за арест.

Видно от приложените по делото доказателства Европейската заповед за арест е издадена на 23 май 2014 година от районен съдия в магистратски съд гр. Гримсби, с искане за предаване на британеца на местните власти, с цел повдигане на обвинение от прокурор и провеждане на наказателно преследване.

В заповедта е посочено, че тя се издава във връзка с извършени от лицето 15 престъпления през периода 2010 – 2011 година, включително – измами, боравене с вещи придобити от престъпна дейност, притежание на огнестрелно оръжие, притежание на наркотици и др.

Предвид приложените по делото доказателства съдът счете, че издадената Европейската заповед за арест съответства на изискванията на Закона за екстрадицията и европейската заповед и на Рамковото решение на Съвета на Европа от 13 юни 2002 година, поради което допусна предаването на гражданина на Великобритания на властите в искащата държава.

Предвид обявеното решение съдът потвърди мярката за неотклонение „задържане под стража”, взета по отношение на британския гражданин на 28 август 2014 година.

Решението на Габровски окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Велико Търново в 5-дневен срок.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730