България Север

Успешен финал на първия етап на Водния цикъл, отчетоха от Общината

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Успешен финал на първия етап от изпълнението на ВиК мрежата по проекта за Водния цикъл на Габрово, отчетоха от Общината.

Във вторник в Габрово се състоя финална конференция, по повод приключването на строителните дейности по първия етап от рехабилитацията и разширяването на ВиК мрежата, като част от инвестиционната програма на Интегриран проект за водния цикъл на града.

По договора с фирмата изпълнител на етапа Драгиев и Ко ООД са изградени 36 км водопровод и 14 км канализация, включително сградни отклонения. Инвестицията бе разпределена в 9 подобекта и обхвана 8 квартала на Габрово. Ремонтирани бяха помпени станции Баждар, Гачевци и Тончевци и изградени нови помпена станция и напорен водоем за кв. Стефановци. На 13 октомври обектът бе приет от държавна приемателна комисия и предстои едногодишен период за мониторинг на експлоатацията на новите съоръжения.

В конференцията участваха Яна Георгиева – ръководител  на Управляващия орган на оперативна програма, Добромир Симидчиев – председател на съвета на директорите на фонд ФЛАГ, Иван Иванов – председател на Българска асоциация по водите, Благой Козарев – председател на секция ВиК към Камарата на строителите в България, Владимир Василев – управител на ВиК ООД Габрово, екипите за изпълнение на водни проекти в Габрово, Бургас, Враца и Костинброд, проектантският екип Водеко Габрово, строителният надзор на обекта КИГ-Л КГВ ООД, както и представители на институции, ангажирани с проектното изпълнение.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Управителят на фирма Драгиев и Ко Цанко Драгиев представи предизвикателствата при изпълнението на мащабния строителен договор и изрази увереността, че инвестициите във водните проекти ще продължат да се изпълняват пълноценно и ефективно.

По време на дискусията бяха представени проблемите, пред които се изправят екипите за изпълнение на водните проекти, както и гледните точки на ангажираните в сектора. Ръководителят на Управляващия орган на оперативната програма Яна Георгиева акцентира на ключовите моменти при реализирането на екологичните инвестициите през новия планов период, като подчерта важната роля на общините и операторите при осъществяването им по места.

За две години Община Габрово постигна 88% напредък по всички строителни договори, като бяха изградени 117 км мрежи и цялостно асфалтирани 69 улици.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Кметът на Габрово Таня Христова подчерта, че водният проект на града бе първият, който съвместява ремонта на подземна инфраструктура с инвестиции в уличните и тротоарни настилки, с което създаде висока добавена стойност, информираха от местната общинска администрация.

Само в рамките на етап 1 беше подобрена ВиК системата в осем квартала на Габрово и бе създаден нов облик на 43 улици.

Таня Христова допълни, че до края на проектното изпълнение Общината ще продължи да инвестира в основните елементи на ВиК системата на града, с оглед на прилагането на съвременните инженерни практики и поетите от държавата ангажименти за екологосъобразно управление на ресурсите в сектор води, като ползите са свързани не само с подобряване на техническите параметри, но и със съблюдаване на цяла система от екологични стандарти, национални и европейски политики в областта на околната среда.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730